Stoltenberg: NATO nastavlja sa raspoređivanjem raketnog sistema “patriot” kako bi pojačao vazdušnu odbranu Turske!

NATO

foto: Tanjug / AP

NATO je odlučio da nastavi sa raspoređivanjem baterija raketnog sistema „patriot“ kako bi pojačao vazdušnu odbranu Turske, izjavio je danas generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg.

„Krajem prošle godine smo usaglasili mere bezbednosti za Tursku – sa izviđačkim avionima ‘avaks’, vazdušnim patrolama, pojačanim pomorskim prisustvom u Sredozemnom i Crnom moru“, rekao je Stoltenberg na sastanku ministara odbrane NATO-a, prenosi Tass.

Do povećanog raspoređivanja vazduhoplovnih i pomorskih snaga NATO-a u Turskoj dolazi u trenutku kada su naglo pogoršani odnosi između Moskve i Ankar nakon što je Turska oborila ruski lovački avion Su-24 u Siriji pošto je, kako tvrdi, ušao u turski vazdušni prostor, podseća ruska agencija.

Odnosi dve zemlje od tog trenutka nezaustavljivo se kreću silaznom putanjom.

Baterije raketa „patriot“ raspoređene su u Turskoj 2012. posle nekoliko incidenata u kojima je turska teritorija granatirana sa tla susedne Sirije. Tokom 2015, sistemi su preraspoređeni u baltičke zemlje i Rumuniju, ali su nakon incidenta dopremljeni „patrioti“ koji su do tada bili stacionirani u Španiji.

Stoltenberg je danas na sastanku u Briselu najavio i pojačanje prisustva Alijanse u istočnoj Evropi „kako bi se odvratila Rusija“.

On je rekao da će takvo pojačanje, koje bi moglo da obuhvati povećanje zaliha vojne opreme i novu infrastrukturu, poslati „jasan sgnal“ da je Alijansa spremna i sposobna da odbrani svaku od svojih država članica.

Očekuje se da će na dvodnevnom sastanku ministri razgovarati o tome šta njihove zemlje mogu da učine nakon što je administracija predsednika SAD Baraka Obame objavila nameru da učetvorostruči rashode kad je reč o merama u cilju povećanja bezbednosti država članica NATO-a koje su zabrinute zbog Rusije.

Posle zahteva koje su uputile Nemačka i Turska, ministri će razgovarati i o tome šta NATO može da uradi da pomogne u usporavanju priliva migranata u Evropu morskim putem.

(Tanjug)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Stoltenberg: NATO nastavlja sa raspoređivanjem raketnog sistema “patriot” kako bi pojačao vazdušnu odbranu Turske!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.