Stoltenberg o raketama: NATO će morati da odgovori ako Rusija ne ispuni zahteve

NATO

Jens Stoltenberg – foto: Tanjug/AP

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je da će Alijansa biti prinuđena da odgovori u slučaju da Rusija za šest meseci ne ispuni uslove u skladu sa Sporazumom o raketama malog i srednjeg dometa.

„Alijansa već neko vreme analizira posledice nakon objave da je Rusija razvila novu raketu. Nastavićemo sa radom da bismo pronašli najbolje rešenje kada je reč o kontroli naoružanja, kako bi se očuvao Sporazum. Međutim, jedini put je da Rusija ponovo počne da ga poštuje“, istakao je.

Stoltenberg je takođe rekao da je NATO spreman da nastavi dijalog sa Rusijom po pitanju Sporazuma, kako u okviru Saveta Rusija-NATO, tako i na bilateralnom nivou.

„Računam na to da će ova tema biti razmotrena i na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti, jer se tiče svih saveznika, ali i drugih zemalja“, ukazao je Stoltenberg i dodao da se NATO sprema i za scenario u slučaju totalnog gašenja Sporazuma.

Dodao je i da Alijansa nastoji da proračuna sve moguće posledice ako do takvog scenarija uopšte i dođe, ali da u ovom trenutku nema nameru da raspoređuje nove nuklearne rakete na tlu Evrope.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Stoltenberg o raketama: NATO će morati da odgovori ako Rusija ne ispuni zahteve"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.