Švedski vojni avion se približio ruskoj granici, a onda se pojavio Su-27 – VIDEO

Incident

foto: Švedska vojska

Rusi su podigli u vazduh iznad Baltičkog mora borbeni avion Su-27 zbog švedskog vojnog aviona koji se približio ruskim granicama, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ministarstvo je navelo da se Su-27 približio švedskom avionu na bezbednom rastojanju kako bi identifikovao letelicu. Ruski lovac vratio se na aerodrom nakon što se švedski avion udaljio od ruske državne granice.

Ranije je o približavanju ruskog aviona švedskom govorio ministar odbrane Švedske Peter Hultkvist, nazvavši dejstva ruske posade „neprihvatljivim i izvan normativnih okvira“.

Prema njegovim rečima, u trenutku incidenta švedski avion se nalazio u međunarodnom vazdušnom prostoru.

Švedska vojska je u saopštila da je 22. februara ruski Su-27 prošao na manje od 20 metara od švedskog izviđačkog aviona koji se nalazio u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Baltičkog mora.

Ruski ambasador Viktor Tatarincev sastao se tim povodom sa komandantom odeljenja za evropsku berzbednost švedskog ministarstva spoljnjih poslova Juliusom Liljestromom.

Liljestrom je preneo stav Švedske koja tvrdi da su se “ruski piloti poneli bezobzirno i neprofesionalno čime su ugrozili bezbednost leta i u najgorem slučaju, mogli da izazovu ozbiljnu nesreću“, rekao je portparol ministarstva.

Ruski vojni resor međutim ističe da ruski vojni avioni lete u strogom skladu s međunarodnim pravilima korišćenja vazdušnog prostora iznad neutralnih voda, ne narušavajući granice drugih država.

Rusija naglašava da ni za koga ne predstavlja opasnost, ali da neće ignorisati dejstva koja su potencijalno opasna po njene interese.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs/sverigesradio.se)

Budite prvi sa komentarom na članku "Švedski vojni avion se približio ruskoj granici, a onda se pojavio Su-27 – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.