Tajna američka letelica sletela posle 700 dana u svemiru – VIDEO

Boing

Foto:Printscreen /YouTube/SciNews

Posle skoro dve godine provedene u svemiru, napredna američka letelica X-37B vratila se na Zemlju i uspešno prizemljila u NASA-inom Svemirskom centar Kenedi. Američka vojska je, u nedelju, objavila snimke sletanja, ali ni posle četvrte misije ove Boingove letelice nije poznato šta je tačno radila gore.

Ova poslednja je bila i njena najduža misija. U Zemljinoj orbiti letelica je provela 719 dana, čime se njeno ukupno vreme provedeno u svemiru doseglo broj od 2085 dana. Poznato je da američka vojska testira mogućnost obavljanja različitih operacija u orbiti uz povratak letelice na zemlju, slično kao spejs šatl.
Na tajnom projektu X-37B Orbitalnog test vozila (X-37B Orbital Test Vehicle), NASA je počela da radi 1999. godine.

[adsenseyu5]

Ono je prvobitno bilo namenjeno popravci satelita u orbiti, a projekat je 2004. označen kao tajni i predat vojnom vazduhoplovstvu.
Od 2010. godine X-37B izvodi probne letove u orbiti. Prema mišljenju stručnjaka, letelica može biti upotrebljena za testiranje novih tehnologija i slanje izviđačkih satelita u svemir. Pretpostavlja se da može i da se opremi oružjem, ali iz vojske uveravaju da im to nije u planu.

Iz vojske su šturo poručili kako su zadovoljni podacima koje su prikupili i koji će pomoći naučnoj zajednici.
O nameni projekta X-37B priča se već više od 10 godina. Ranije se spekulisalo da bi ovaj mini šatl trebalo da bude neka vrsta svemirskog bombardera ili letelica koja će moći da uništava špijunske satelite neprijatelja.

[adsenseyu1]

Ipak, čini se da je reč o eksperimentalnoj letelici koja služi za testiranje nove vojne tehnologije u svemiru. Do sada je poznat da je testirn novi sistem potisnika za nove satelite. Letelica je nosila i 10 malih CubeSat satelita, kao i razne uzorke kako bi se testiralo njihovo ponašanje u svemiru.

(Skandalozno.rs, Izvor: B92.net)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Tajna američka letelica sletela posle 700 dana u svemiru – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.