“Tamni mač”: Novi kineski BESPILOTNI avion lovac bi mogao da postane noćna mora za Ameriku – VIDEO

Kina

“Dark sword” – foto: YouTube screenshot

Novi kineski  bespilotni avion lovac koji leti  brže od zvuka i za koji stručnjaci veruju da bi mogao da postane noćna mora američkih odbrambenih sistema.

O avionu “Dark Sword” (Tamni mač) priča se već godinama, a sada je objavljena i njegova fotografija.

Crni sjajni čelični avion ima usisni ventil za vazduh s prednje strane, karakterističan za nadzvučne mlazne avione, što znači da će moći da dostigne brzinu od 1.190 km/h, dok je aktuelna maksimalna brzina bespilotne borbene letelice 480 km/h.

Avion ima vertikalne stabilizatore u zadnjem delu kao američki borbeni avion F22, kako bi se brzo kretao i kako bi se njime lakše manevrisalo.

Zbog toga će verovatno biti korišćen kao lovac, a ne kao izviđački dron ili nosač preciznih raketa kao što je američka bespilotna letelica MQ-1 predator.

“Ukoliko se bude proizvodio u većem broju, u najmanju ruku mogao bi da privlači rakete sa američkih borbenih aviona, a u najboljem slučaju i sam funkcioniše kao lovac”, ocenio je stručnjak iz trusta mozgova britanske vojske Džastin Bronk.

Američki list Drajv, međutim, upozorava da nije poznato kada je fotografija snimljena i ne isključuje mogućnost da je reč o lažnom objektu profesionalne izrade.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs, Daily mail)

Budite prvi sa komentarom na članku "“Tamni mač”: Novi kineski BESPILOTNI avion lovac bi mogao da postane noćna mora za Ameriku – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.