To su ubice koje prolaze kroz vas: Ameriku zadesila velika katastrofa, Tramp hitno reaguje

Intervju

Donald Tramp – foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Donald Tramp proglasio je požare u Kaliforniji „velikom katastrofom“ i naredio da se iz federalnog budžeta izdvoje sredstva za sanaciju područja koja su uništili požari, objavila je danas Bela kuća.

Bela kuća saopštila je da će federalna sredstva biti raspodeljena državnim i lokalnim samoupravama u cilju oporavka od ogromnih požara koji su počeli 23. jula, prenosi Rojters.

Veliki požari u Kaliforniji odneli su i sedmi život, saopštili su danas zvaničnici, prenosi Tanjug.

Poslednja žrtva požara je radnik elektrodistribucije, navodi Rojters, dodajući da zasad nisu poznati detalji.

Još nekoliko hiljada stanovnika planinskih predela evakuisano je zbog najvećih šumskih požara na severu Kalifornije, dok se umorni vatrogasci hvataju u koštac sa udarima vetra koji im otežavaju rad, prenosi AP.

Požar u kompleksu Mendosino u petak je dodatno dobio na razmerama, uništivši 62.000 hektara — što je oko polovina Los Anđelesa — primoravši oko 16.000 stanovnika da beže pred vatrenom stihijom, koja je progutala 88 građevinskih objekata 150 kilometara severno od San Francuska, saopštilo je Ministarstvo za šumarstvo i zaštitu od požara.

Obim ovog požara veći je čak od razmera požara Ker, koji besni 160 kilometara prema severoistoku, prenosi Rojters.

„Ovi požari su jednostavno nepredvidivi i izuzetno opasni. Oni ubijaju, to su ubice. Prolaze kroz vas, oko vas su, iznad vas su“, kaže zamenik šefa kalifornijske vatrogasne službe Skot Meklin.

U Kaliforniji se protiv požara bore vatrogasci iz 16 američkih država, a četiri vatrogasca su u toj borbi izgubila život.

Nacionalna meteorološka služba izdala je crveno upozorenje za sever Kalifornije na opasne vremenske uslove do večeras, saopštivši da kroz taj region prolazi niz suvih sistema niskog vazdušnog pritiska s veoma snažnim vetrovima, koji bi male požare ili čak samo varnice mogli da pretvore u buktinje.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "To su ubice koje prolaze kroz vas: Ameriku zadesila velika katastrofa, Tramp hitno reaguje"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.