TRAJNA BAZA NA MESECU: Evo šta planira NASA

vasiona

foto: pixabay.com

Naučnici koriste rezultate dva eksperimenta izvršena na Međunarodnoj svemirskoj stanici /MSS/ kako bi razvili formulu za pravljenje betona na Mesecu kakav bi bio potreban za izgradnju trajne baze za ljude, saopšteno je iz američke Nacionalne vazduhoplovne i svemirske administracije (NASA).

U saopštenju se navodi da će ljudima, nakon što naprave trajnu bazu na Mesecu, biti potreban čvrst materijal koji će moći da izdrži udare solarne radijacije i meteorita.
Naučnici iz Nase ističu da je, najvjerovatnije, da će to biti beton

Glavni istraživač u oba eksperimenta na MSS Aleksandra Radlinska izjavila je da je istraživanje fokusirano na cementnu pastu koja bi držala zajedno betonsku smesu.

“Želimo da znamo šta raste unutar betona baziranog na cementu kada nema procesa koji izaziva Zemljina teža, kao što je sedimentacija”, istakla je Radlinska

Vučić doneo odluku: Sprema se čišćenje lokalnih, bahatih foteljaša – nema nedodirljivih

Nasa je objasnila da se, ukoliko se voda doda cementu, dešavaju kompleksne promjene u strukturi molekula, tokom kojih se stvaraju male kristalne strukture koje se međusobno vezuju, javio je “Sputnjik”.

U saopštenju se dodaje da je odnos vode i cementa ključan za proces efikasnog kombinovanja sastojaka betona, kao i za određivanje snage i izdržljivosti gotovog betona.

Naučnici moraju da ustanove da li će odnos ovih sastojaka biti drugačini na Mjesecu, gđe je gravitacija šest puta slabija nego na Zemlji.

Kina poslala borbene avione na sporno ostrvo

Istraživanje je sprovedeno usled izveštaja o tome da su SAD saopštile plan uspostavljanja trajnog prisustva na Mesecu do 2028. godine.

         

(Skandalozno.rs/Izvor: Srna)

Budite prvi sa komentarom na članku "TRAJNA BAZA NA MESECU: Evo šta planira NASA"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.