Tramp besan na Nemačku: “Dajete Rusiji milijarde, a očekujete zaštitu SAD”

Ilustracija

Berlin – foto: pixabay.com

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da Nemačka izbegava povećanje rashoda za odbranu, a pri tome nastavlja da plaća milijarde dolara Rusiji koja je, po njegovim rečima, „potencijalni protivnik“ za NATO.

„Nemačka plaća Rusiji milijarde dolara za energetske resurse. I tako, oni plaćaju Rusiji milijarde, mi treba da štitimo Nemačku, a Nemačka izbegava plaćanje“, rekao je Tramp u intervjuu televizijskom kanalu „Foks Biznis“.

Tramp je podvukao da „ne naziva Rusiju protivnikom, već potencijalnim protivnikom“.

„Nemačka daje novac potencijalnom protivniku od koga mi moramo da je štitimo“, rekao je Tramp.

Zemlje članice alijanse su se ranije obavezale da će povećati rashode za odbranu na 2 odsto BDP-a. Glavni deo budžeta NATO čine uplate SAD i Tramp je više puta kritikovao saveznike zbog toga. Predsednik SAD je posebno i veoma često ukazivao na nedovoljni doprinos Nemačke. Po njegovim rečima, nemački rashodi za odbranu čine „samo“ jedan odsto od BDP-a, i Nemci bi „morali da plaćaju mnogo više“.

Rusija u poslednjih nekoliko godina ukazuje na aktivnosti NATO bez presedana kraj njenih zapadnih granica. NATO širi svoje inicijative i naziva ih „odvraćanjem od ruske agresije“. Moskva je više puta izražavala zabrinutost zbog povećanja snaga alijanse u Evropi.

Pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov izjavio je ranije da Rusija ne predstavlja pretnju nikome, ali i da ona neće zanemariti radnje koje su potencijalno opasne za njene interese.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Tramp besan na Nemačku: “Dajete Rusiji milijarde, a očekujete zaštitu SAD”"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.