Tramp odobrio NAJVEĆI vojni budžet u istoriji – 700 milijardi dolara: Evo šta vojska dobija za te pare

Ilustracija

Donald Tramp – foto: Tanjug/AP

Predsednik SAD Donald Tramp odobrio je u petak najveći vojni budžet u istoriji ove države, koji iznosi 700 milijardi dolara.

Budžetom su predviđeni paketi potrebni za obnovu već postojećeg naoružanja, ali i nabavku novih letelica, podmornica, nosača aviona i ostalog. Iako je Tramp izneo ideju da se iz vojnog budžeta formira izgradnja zida sa Meksikom to još nije precizirano, ali evo šta vojska SAD definitivno dobija.

Pentagon je tražio 70 stelt aviona F-35 koji zajedno koštaju 10,8 milijardi dolara, a Kongres je dodao još 2,9 milijardi za još 20. Tramp ih naziva “najsofisticiranijim letelicama na svetu“.

F/A-18 Super Hornet je osnova američke mornaričke avijacije pa je Pentagon tražio 14 novih po ceni od 1,3 milijardi dolara. Kongres je dodao 739 miliona za još 10.

Kompanija “Boing” tvrdi da je Apač najnapredniji višenamenski helikopter na svetu. Kongres ih takođe voli, pa je Pentagonu dodeljeno 1,4 milijardi dolara za 63 nove letelice, uz dodatak od 577 miliona za još 17.

Pentagon je tražio 48 novih UH-60 Crnih jastrebova, helikoptera koji su osnova vojske za transport i vazdušni napad. Kongres je dodelio 1,1 milijardi i dodao 108 miliona za još osam koji će ići Nacionalnoj gardi. Dodato je i 400 miliona za osam u mornaričkoj verziji koji se koriste protiv podmornica.

Za konstrukciju nosača aviona klase “Ford“, najskuplje verzije na svetu, budžet odobrava 4,5 milijardi. U budžet su uključena i 3 plitkogazna broda po ceni od po 430 miliona. Dizajniran je da deluje blizu obale i tamo gde drugi brodovi ne mogu.

Mornarica je dobila i 4 milijarde dolara za dva razarača klase “Burke”. Na narudžbinu Pentagona od 45 miliona dolara za sistem presretača odbrambenog sistema, Kongres je dodao 178 miliona. Svaka raketa košta oko 15 miliona.

Budžet predviđa 5,5 milijardi dolara za dve nove nuklearne podmornice, koje mogu da nose rakete “Tomahavk” za ciljeve na zemlji, i MK48 torpeda za mete na moru. Mornarica već ima 13 “Virdžinija” dok se još 15 proizvodi ili čeka proizvodnju.

Kongres je vazduhoplovstvu dao novac za 18 KC-46A tankera, što košta 3,6 milijardi dolara. Za unapređenje krila bombardera izdvojeno je 103 miliona dolara.

Najnapredniji mornarički avion za nadzor i lovac na podmornice P8A Posejdon, pridobio je pažnju Kongresa, koji je izdvojio 2,1 milijardu dolara za nabavku 10 novih letelica, što je 501 miliona dolara više nego što je Pentagon tražio.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs, CNN)

Budite prvi sa komentarom na članku "Tramp odobrio NAJVEĆI vojni budžet u istoriji – 700 milijardi dolara: Evo šta vojska dobija za te pare"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.