Tramp uputio predsedniku Južne Koreje neukusno pitanje, a onda dobio lekciju iz istorije

Susret

Mun Džae-In i Donald Tramp – foto: AFP

Za vreme posete Seulu prošle nedelje, američki predsednik Donald Tramp pošteno se osramotio kada je upitao južnokorejskog predsednika Mun Džae-Ina najgore i najneukusnije pitanje.

Kako piše američki list “Vašington post“, Tramp je mrtav-hladan pitao MunaZar baš morate da se ujedinite?

Pitanje se naravno odnosilo na Severnu Koreju, prenosi hrvatski “Jutarnji list“. Međutim, ono što Tramp verovatno ne zna jeste činjenica da Korejci to pitanje smatraju neukusnim i nelagodnim, pogotovo oni koji su ostali razdvojeni nakon Korejskog rata. A da stvar po Trampa bude neugodnija, Mun je upravo dete izbeglica iz Severne Koreje koji su 1950-ih pobegli na jug i dobar deo porodice ostavili na severu.

[adsenseyu5]

Mun ipak nije zamerio na nezgrapnom pitanju, verovatno i sam svestan da Trampu istorija nije jača strana, pa je iskoristio kao priliku da edukuje Trampa o korejskom konfliktu i razdvojenosti brojnih porodica.

– Pitanje “Zar morate da se ujedinite?” upućeno članu razdvojene porodice može biti jako štetno i bolno. To vam je isto kao da vas neko pita “želite li da vidite svoje dete ili ne?”. Znam da to pitanje zvuči benigno i jednostavno, ali u Koreji to se jednostavno ne pita. To svi znaju. Ali možda je i dobro da je Tramp to pitao, budući da smo dobili odličnu priliku da mu objasnimo šta za nas znači ujedinjenje – rekla je za “Vašington post” Čo Mi-ae, liderka vladajuće Demokratske stranke, koja je američkim novinama ispričala detalje zgode sa Trampom.

Mun je navodno preneo celi razgovor sa Trampom dan nakon susreta. Predsednik Južne Koreje objasnio je Trampu da oseća veliku obavezu da pomogne ljudima koji su još u Severnoj Koreji i koji pate pod režimom Kim Džong Una. “Vašington post” navodi da je nemoguće saznati zašto je uopšte Tramp postavio pitanje o ujedinjenju, ali u svakom slučaju, nakon sata istorijskih lekcija iz usta predsednika Muna, američki predsednik je jedva prozborio.

– OK, šta mogu da učinim za Koreju? – piše američki list. Mun mu je rekao da sledeće godine Južna Koreja organizuje Zimske olimpijske igre, ali da nije jasno kako će to izgledati s obzirom na nestabilnost na poluostrvu. Tramp je tada obećao da će lično promovisati Olimpijadu.

[adsenseyu1]

Ono što iznenađuje su reči stranih diplomata koji tvrde da je Tramp sve zainteresiraniji za spoljnu politiku, da želi što više da bude u toku, da upoznaje ljude… Takođe navode da na tim sastancima postavlja brojna pitanja, traži savete od iskusnijih, zanima se za aktualnu situaciju i na kraju nudi svoju pomoć. Mun se očito vrlo dobro pripremio za Trampa, dao mu je lekciju iz istorije i na kraju tražio malu uslugu.

Iako je vreme pokvarilo posetu demilitarizovanoj zoni, Tramp je ipak helikopterom preleteo preko regije i video koliko ljudi tamo živi.

– Mislim da mu je sada jasno da na ovom području ne sme biti rata – rekla je Čo.

Da je edukacija od strane Muna bila izuzetno uspešna, najbolje dokazuje konferencija za novinare dan posle na kojoj je Tramp drastično ublažio retoriku prema Kimu. Spominjao je samo pregovore sa Pjongjangom i ponudu Severnoj Koreji da izađe iz izolacije i pridruži se ostatku sveta.

– Lično se uverio u korejsku stvarnost i mislim da je konačno shvatio zašto ne volimo da govorimo o ratu i zašto pozivamo na mir – rekla je Čo.

(Skandalozno.rs, Izvor: jutarnji.hr)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Tramp uputio predsedniku Južne Koreje neukusno pitanje, a onda dobio lekciju iz istorije"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.