“TURSKA JE PRVA LASTA” S-400 uskoro i u drugim zemljama u regionu

Rusija

Foto: AFP 2019 / Alexander Zemlianichenko

Sistemi S-400 uskoro će se isporučivati ne samo Turskoj, nego i drugim zemljama u regionu, izjavio je predsednik Komiteta Državne dume Rusije za međunarodne poslove Leonid Slucki.

„Turska je prva lasta. Sigurno će se u regionu pojaviti drugi S-400 i još savremeniji ruski sistemi naoružanja. Mi ćemo tesno sarađivati, a obim saradnje je veoma veliki. Uveren sam da moramo širiti ovu saradnju na svaki mogući način. Postoje veoma važne i ozbiljne zemlje, koje tvrde da imaju slične potrebe, koje će, naravno, biti zadovoljene“, rekao je Slucki.

Prema njegovim rečima, isporuke će se vršiti, i to u bliskoj budućnosti.

Ministarstvo odbrane Turske je 12. jula saopštilo da je počela isporuka ruskih S-400 toj zemlji. Kasnije je informaciju potvrdila i Federalna služba za vojno-tehničku saradnju Rusije.

Ugovor o nabavci četiri divizije S-400 u vrednosti od 2,5 milijardi dolara zaključen je 2017. godine. Deo će Turska platiti samostalno, a jedan deo pomoću kredita koji će dobiti od Rusije.

Gde nestade ljudskost: Morbidne reakcije pojedinih Hrvata na bolest Siniše Mihajlovića

Kupovina najnovijih ruskih sistema protivvazdušne odbrane S-400 izazvala je međunarodni skandal između Turske i SAD. Vašington je zahtevao da Ankare odustane od kupovine ruskih sistema i da umesto njih nabavi američke sisteme „Patriot“, ali Turska nije želela kompromis.

                 

(Skandalozno.rs/izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "“TURSKA JE PRVA LASTA” S-400 uskoro i u drugim zemljama u regionu"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.