U Debaljcevu je u toku masovna predaja ukrajinskih snaga! – VIDEO

Ilustracija

Proruski separatistički pobunjenici na istoku Ukrajine nastavili su i tokom noći napad na železnički čvor u Debaljcevu koje još drže ukrajinske trupe, a ima vesti da se stotine Ukrajinaca predaju, saopštila je danas pres služba proruskih snaga DAN.

“U Debaljcevu je masovna predaja oružja ukrajinskih snaga. Tih ljudi ima na stotine”, rekao je zvaničnik proruskih snaga Maksim Leščenko.

Predaja ukrajinskih vojnika

Žestoke borbe oko grada koji povezuje dva glavna separatistička uporišta – Donjeck i Lugansk – nastavljaju se uprkos sporazumu o prekidu vatre koji je stupio na snagu u nedelju, a koji je podrazumevao i da juče počne povlačenje teškog naoružanja sa prve linije fronta.

Portparol ukrajinske vojske Anatolij Stelmah danas je u kratkom obraćanju koje je prenosila televizija naveo da su tokom noći pobunjenici izveli pet artiljerijskih napada na Debaljcevo.

Bitka se nastavlja

Veruje se da su stotine, ako ne i hiljade ukrajinskih vojnika zarobljene u Debaljcevu. Separatisti su naveli da su preuzeli kontrolu nad gradom i ponudili su Ukrajincima mogućnost da se predaju i polože oružje, što je tvrdnja koju Kijev poriče.

Pobunjeničke snage vratile su rano jutros reportera agencije AP sa kontrolnog punkta kod Uglegorska, oko 10 kilometara zapadno od Debaljceva, te nije uspeo da proveri situaciju tamo, osim da se iz neposredne blizine, sa pobunjeničke strane, čuje artiljerijska paljba.

[adsenseyu1]

Kijev je priznao da su neki njegovi vojnici zarobljeni u Debaljcevu, ali nije izneo detalje o tome koliko ih je uhvaćeno, ali je komandant provladinih jedinica Semen Semenčenko izjavio da su vladine snage otpočele povlačenje iz Debaljceva.

“Povlačenje snaga iz Debaljceva se odvija po planu i organizovano”, rekao je Semenčenko, koji je dodao da “neprijatelj nastoji da preseče put i spreči izlaz vojnika”.

 

Portparol pobunjenika Eduard Basurin rekao je da su stotine ukrajinskih vojnika opkoljeno u Debaljcevu. Ruska državna televizija prikazala je danas snimke nekoliko desetina Ukrajinaca koje pobunjenici sprovode jednim seoskim putem.

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je juče u Budimpešti ukrajinske vlasti da ne sprečavaju svoje vojnike, opkoljene u Debaljcevu, da polože oružje.

On je dodao da je ono što se dešava u Debaljcevu moglo da se predvidi, pošto su proruski separatisti opkolili grad u trenutku pregovora o sporazumu.

[adsenseyu1]

Putin je, takođe, kazao da su SAD, koje se zalažu za naoružavanje ukrajinske vojske, već isporučile oružje Kijevu.

Istakao je da se kriza u Ukrajini ne može rešiti vojnim putem, već samo pregovorima, kao i da prošlonedeljni sporazum iz Minska pruža mogućnost za mirno rešenje ukrajinske krize.

Putin je dodao da se uprkos sukobima u Debaljcevu, prekid vatre “manje više poštuje” duž linije fronta.

Lavrov: Prekid vatre se poštuje izuzev u Debaljcevu
Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da se prekid vatre, dogovoren između proruskih i ukrajinskih snaga u istočnoj Ukrajini, gotovo u potpunosti poštuje sa izuzetkom u strateškom gradu Debaljcevo.

“Primirje se nagleda duž, praktično, cele linije fronta i u nekoliko regiona postoji spremnost za povlačenje teškog naoružanja – bar je policija to tako javno saopštila. Izuzetak je Debaljcevo”, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare, prenela je agencija Rojters.


Lavrov je takođe naveo da je Moskva zabrinuta zbog situacije u Debaljcevu i poziva na zaustavljanje svih pokušaja kršenja sporazuma o prekidu vatre.

Ruski ministar izrazio je uverenje da se “situacija može olakšati samo uz prestanak korišćenja oružja u pokušaju da se izmeni status kvo od 15. februara”, dodaje ruska agencija Tas s.

Stoltenberg zabrinut zbog Debaljceva

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je “duboko zabrinut” zbog pogoršanja situacije oko ukrajinskog grada Debaljceva i ocenio da odbijanje proruskih separatista da poštuju primirje ugrožava sporazum iz
Minska.

Stoltenberg je tražio od Rusije da okonča podršku separatistima i da povuče svoje snage i vojnu opremu s istoka Ukrajine u skladu sa sporazumom iz Minska.

Separatisti “hitno” treba da obustave napade i omoguće posmatračima OEBS-a potpuni pristup oblasti Debaljceva, rekao je Stoltenberg novinarima u Rigi uoči sastanka ministara odbrane Evropske unije.

On je rekao da su ruske snage, artiljerija i jedinice vazdušne odbrane, kao i komandni i kontrolni elementi, i dalje aktivni u Ukrajini.

(Tanjug, Beta)

Budite prvi sa komentarom na članku "U Debaljcevu je u toku masovna predaja ukrajinskih snaga! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.