U Finskoj je bila noć, a onda se, u trenutku, pretvorila u dan – VIDEO

Misterija

foto: Facebook/ABC News

Finski naučnici pokušavaju da izračunaju putanju vatrene kugle, verovatno meteorita, koja je dramatično osvetlela noćno nebo na severu te zemlje u četvrtak oko 18.40 časova.

Navodni meteorit osvetleo je nebo na pet sekundi pri padu i prouzrokovao udarni talas koji se osetio poput eksplozije u finskoj arktičkoj pokrajini Laponiji. Međutim, bljesak je bio toliko sjajan da se video i u severnoj norveškoj pokrajini Finmark, kao i na ruskom poluostrvu Kola, piše ABC news.

Štaviše, naučnici smatraju da se meteorit nije, kao što je najčešće slučaj, raspao u atmosferi, već da se srušio na Zemlju.

[adsenseyu5]

– Verujemo da se nije dezintegrisao, već da je pao u zabačeni deo Finske – rekao je profesor fizike Tomas Kohout sa Univerziteta u Helsinkiju za Associated Press, koji je meteorit opisao kao “jedan od najsjajnijih” dosad viđenih. – Bili bismo srećni da ga pronađemo, budući da je to jedinstvena prilika da dođemo do inače nedostupnog svemirskog materijala – dodao je Kohout.

foto: Printskrin/ flashnord

Međutim, potraga za meteoritom otežana je činjenicom da taj deo sveta trenutno ima samo četiri sata dnevnog svetla.

Viktor Trošenkov s Ruske akademije nauka ocenio je za rusku agenciju Tass kako je moguće da se radi o delu redovne kiše meteora, poznate kao Leonide, budući da ovaj astronomski fenomen obično doseže svoj vrhunac u ovo doba godine. Stoga vatrena kugla koja se videla u Finskoj verovatno nije bila jedina nego samo najsjajnija, a druge su možda ostale skrivene zbog gustih oblaka.

[adsenseyu1]

Pogledajte video:

Očevidac Atle Stalesen ispričao je za Barents Observer da je video misteriozni nebeski objekat severno od finskog grada Inarija.

– Svetlo je došlo odasvud oko nas, kao masivna eksplozija koja je trajala nekih pet, šest sekundi – rekao je.

Morten Bilet iz Norveške meteorske mreže kaže da je meteorit zaista eksplodirao nekoliko puta na svom putu prema Zemlji i da je verovatno udario u planinu.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "U Finskoj je bila noć, a onda se, u trenutku, pretvorila u dan – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.