U FRANCUSKOJ RAZMIŠLJAJU O POVLAČENJU PRIZNANJA TZV. DRŽAVE KOSOVO!?

Ilustracija

Pariz – foto: pixabay.com

Na Korzici, četvrtom po veličini ostrvu u Sredozemnom moru, koje je u sastavu Francuske, ponovo, iz godine u godinu, jačaju ideje o samostalnosti. Te ideje nikad nisu ni zamrle. Samo se u određenim vremenima smire, stišaju.

Inače početak pisane istorije Korzike beleži se oko 560. godine pre n. e. Tada su na njoj Grci iz Male Azije osnovali grad. Zatim je drže Kartaginjani, pa Vandali… U 3. i 2. veku takođe pre nove ere ostrvo su zauzeli Rimljani. Kasnije su ga osvajali i njime vladali mnogi narodi. Među njima bili su i Vizantinci, Arapi, u 9. veku nove ere ostrvom je gospodarila Piza, pa Đenova… U jednom periodu ostrvo je bilo i samostalna republika.

Na Korzici je rođen Napoleon Bonaparta.

Korziku je 1768. godine kupila Francuska, kada je Đenova morala da je proda zbog duga. I od tada je francuska provincija.

Danas ostrvo broji oko 320.000 stanovnika, a površina mu iznosi 8.861 kilometar kvadratni.

Trebalo bi mnogo prostora da se opiše istorija borbe i nastojanja za osamostaljenjem stanovnika Korzike i pre francuske vlasti, ali i od Francuske. Samo u 20. veku zabeležene su brojne akcije za oslobođenje i osamostaljenje ostrva. Bilo je borbi, njihovog gušenja u krvi.

Dug je period kako francuske vlasti imaju probleme sa težnjom Korzikanaca za samostalnošću. Vetar u leđa tim težnjama dalo je i francusko priznanje okupiranog dela teritorije suverene države Srbije kako bi se na njemu stvorila veštačka kvazidržava Kosovo. Francuske vlasti su među najžešćim zagovornicima samostalnosti Kosova. A ne treba smetnuti s uma da je Francuska učestvovala u besomučnom bombardovanju, rušenju i uništavanju Srbije, 1999. godine. U tom svirepom, krvoločnom ratu NATO-a protiv Srbije, dugom 78 dana, bez odobrenja Ujedinjenih nacija, ubijeno je blizu 3.000 srpskih civila, među njima 88 dece mlađe od 14 godina.

Imajući u vidu sve te činjenice, francuska opozicija je spremna, osvajanjem vlasti, da povuče odnosno poništi akt svojih prethodnika o priznanju tzv. države Kosova.

ISTORIJA: Pogledajte dve bombe Pavkova kojima je Zvezda srušila Liverpul – VIDEO

Ne treba smetnuti s uma da je ta ideja sve više prisutna i kod onih koji nisu samo u opoziciji.

(Skandalozno.rsIzvor: J.Š., Intermagazin)

Budite prvi sa komentarom na članku "U FRANCUSKOJ RAZMIŠLJAJU O POVLAČENJU PRIZNANJA TZV. DRŽAVE KOSOVO!?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.