U Londonu se toliko drogiraju da su zatrovali ribe u Temzi

Ilustracija

London – foto: pixabay.com

Stanovnici Londona su se, čini se, malo zaneli kada je reč o zloupotrebi kokaina, a gradska postrojenja za prečišćavanje voda ne uspevaju da ga dobro filtriraju tako da droga završava u rekama.

Nakon najnovijeg istraživanja, naučnici su izrazili zabrinutost da je prirodno okruženje i životinjski svet koji živi u reci koja protiče kroz britansku prestonicu, zatrovan velikom količinom droge A-klase. To bi značilo da su biljke i životinje koje žive u Temzi ugrožene.

Akademici, sa sedištem za monitoring u blizini Parlamenta, sproveli su studiju zajedno sa Univerzitetom Federiko II iz Napulja. Oni su posmatrali evropske jeguje u vodi koja je sadržavala malu količinu kokaina i zaključili da je riba “hiperaktivna” u poređenju sa ribama iz vode bez kokaina.

“Povećanje nivoa kofeina, kokaina i benzoilekgonina (glavni metabolit kokaina) zabeleženo je 24 sata nakon izlivanja kanalizacije. Koncentracije kokaina i benzoilekgonina ostale su visoke u otpadnim vodama tokom čitave sedmice, uz nešto povećan nivo tokom vikenda, što nije u skladu sa dešavanjima u drugim gradovima” rekli su istraživači Kings koledža.

London je poznat kao jedan od najvećih potrošača kokaina, a rezultati ukazuju na svakodnevnu upotrebu” dodali su naučnici.

Prema Evropskom centru za praćenje droga i bolesti zavisnosti koji je 2017. godine objavio rezultate studije o analizi otpadnih voda, upotreba kokaina je bila najveća u zapadnim i južnim evropskim gradovima, a naročito u Belgiji, Holandiji, Španiji i Velikoj Britaniji.

Takođe se pokazalo i da su količine amfetamina otkrivene u otpadnim vodama veoma varirale po ispitivanim oblastima, a najviši nivoi su zabeleženi na severu i istoku Evrope.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "U Londonu se toliko drogiraju da su zatrovali ribe u Temzi"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.