U ovoj državi su ZABRANILI plastične kese, KAZNA je do 38.000 dolara ili 4 godine zatvora

Zabrana

foto-ilustracija: pixabay.com

U Keniji je od četvrtka stupila na snagu zabrana korišćenja plastičnih kesa, a onima koji prekrše naredbu preti maksimalna kazna od 38.000 dolara ili četiri godine zatvora.

Zabrana se odnosi na korišćenje, proizvodnju i uvoz plastičnih kesa, a minimalna kazna iznosi 19.000 dolara ili do godinu dana zatvora, saopštila je vlada u Keniji, a prenosi agencija AP.

[adsenseyu5]

Od zabrane su, ipak, izuzeti oni koji proizvode plastične kese u industrijske svrhe.

Tanke plastične kese razbacane su svuda po ulicama kenijske prestonice, Najrobiju, i preplavile su deponije, zbog čega su tamošnje vlasti najavile nove mere, jer plastične kese, kako je saopšteno, štete okruženju, blokiraju kanalizaciju i ne mogu se razgraditi.

Kamerun, Gvineja Bisao, Mali, Tanzanija, Uganda, Etiopija, Mauritanija i Malavi su među afričkim zemljama koje su uvele ili najavile takvu zabranu.

Samo supermarketi u Keniji distribuiraju oko 100 miliona plastičnih kesa svake godine, prema podacima Programa Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine (UNEP).

Osam miliona tona plastike, među kojom su i kese, godišnje dospe u okeane. Ukoliko se to nastavi, u okeanima ce do 2050. godine biti više plastike nego ribe, upozorava UNEP.

[adsenseyu5]

Pogledajte video:

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "U ovoj državi su ZABRANILI plastične kese, KAZNA je do 38.000 dolara ili 4 godine zatvora"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.