U ovom PLEMENU vladaju žene, a muškarce niko NI ZA ŠTA ne pita

Advertisement

Matrijarhat

foto: Printscreen YouTube/Broadly

Suprug i otac su reči koje ne postoje u plemenu Mosuo, koje živi u Kini. Oni im i nisu potrebni, s obzirom na to da brakovi ne postoje, a nasledstvo ide po majčinoj liniji.

Ovo pleme ima 40.000 pripadnika i većina živi oko jezera Lugu na Himalajima. Njihova istorija duga je 2.000 godina i neguje matrilinearno nasleđivanje po kome sva imovina pripada ženama, a deca dobijaju prezime od majke.

Svaka porodica se obično sastoji od 10 i više članova, ali je sva imovina uvek u rukama žena. Ono što je specifično za ovo pleme jeste da praktikuju jednu vrstu “otvorenog, slobodnog braka”, u kome žene imaju nekoliko ljubavnika.

Oni nemaju klasičan brak, već muškarac koga žena poželi noću dolazi u njenu kuću, provede noć s njom, a iz kuće mora da ode pre nego što svane. Ukoliko žena ne želi vezu sa svojim dotadašnjim ljubavnikom, ona simbolično stavlja muške cipele ispred svojih vrata, dajući mu do znanja da je njegovo mesto zauzeto.

[adsenseyu5]

Činjenica je da njihova zajednica ne može da se uporedi sa ostatkom sveta, jer su dugo bili izolovani pa njihove vrednosti ne mogu da se upoređuju sa vrednostima zapadnog sveta. Stvar je i u tome što, osim po nasleđivanju imovine, žene u ovom plemenu ni po čemu nisu slične muškarcima u patrijarhatu.

U ovom plemenu muškarci nemaju nekih posebnih odgovornosti – nemaju posao i odmaraju ceo dan, kako bi bili odmorni za noćne posete svojim ženama. Generalno, njihova jedina uloga je stočarstvo i ribolov. U njihovoj kulturi i tradiciji imati samo jednog partnera predstavlja nepoštovanje svojih predaka, a to se ne smatra prihvatljivim.

Mosua žene ne veruju u brak, bar ne u instituciju braka kakva je nama poznata. Inače, muškarci nemaju svoju imovinu i do kraja života žive u majčinoj kući.

[adsenseyu1]

Za ovu zajednicu je specifično da muškarac i žena čak mogu da budu i u dugogodišnjoj vezi, ali njihova imovina svakako nikada neće biti zajednička, jer je sve materijalno uglavnom u vlasništvu žena. Štaviše, majke svu svoju imovinu nakon smrti ostavljaju ćerkama, nikada sinovima, iako im je dozvoljeno da žive u majčinoj kući.

Deca koja nastanu kao plod veze pripadaju isključivo majčinoj porodici, a očevi imaju minimalni kontakt sa decom. Toj deci najbolji muški uzor predstavlja ujak, koji u ovom društvu ima bolju poziciju od biološkog oca deteta.

Kada žena iz plemena želi da pokaže nekom muškarcu da joj je interesantan, ona će mu ostaviti otvorena vrata da bi je noću posetio. Mosua žene nikada neće tražiti nekoga “sa strane”, već isključivo Mosua muškarce.

(Skandalozno.rs, Izvor: radiosarajevo.ba)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "U ovom PLEMENU vladaju žene, a muškarce niko NI ZA ŠTA ne pita"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.