U peći eksplodirala granata iz 2. svetskog rata koja je bila u kupljenom ogrevu!

Eksplodirala granata u peći

Naša zemljakinja Andrijana Mitrović (22) doživela je šok kada joj je eksplodirala nedavno kupljena peć na drva. Još je neverovatniji uzrok ove snažne eksplozije koju je izazvala granata iz Drugog svetskog rata koja je bila u kupljenom ogrevu.

Andrijana je imala sreću što je ostala živa jer je eksplodirao samo upaljač, a ne i dinamitsko punjenje koje je ostalo netaknuto.

Andrijana je peć na drva i paletu ogreva kupila pre dva meseca u jednoj prodavnici građevinskog materijala, ne sluteći da kući u “paketu” nosi i granatu nemačkog Vermahta. Nesreća se dogodila u nedelju, u devojčinom stanu u gornjeaustrijskom Gmundenu, kada je u vatru ubacila komad drveta.

„Svega nekoliko sekundi kasnije došlo je do jake eksplozije. Staklena vrata nove peći su izletela i završila na sredini sobe. Kada sam pogledala u unutrašnjost peći pronašla sam granatu dugu osam i široku dva santimentra, nakon čega sam pozvala policiju“, objasnila je Mitrovićeva.

Kurt Šnajder, ekspert za eksplozivne naprave pri lokalnoj policiji, potvrdio je da se radi o granati iz Drugog svetskog rata.

„Zbog termičke reakcije iz za sada nepoznatih razloga eksplodirao je samo upaljač, ali ne čitava granata. Da je došlo do potpune eksplozije kuća bi bila raznesena, devojka sigurno mrtva“, objasnio je ekspert.

Šnajder je dodao da je očigledno u ovom slučaju „bilo mnogo anđela čuvara koji su obavlili odličan posao“.

Ustanovljeno je da je ova granata bačena pre najmanje 69 godina. Ona tada nije eksplodirala već se zaglavila u jednom drvetu.

Pravo je čudo da nije eksplodirala ni prilikom obaranja i seče drveta na komade (svaki po 30 santimetara), a ni pri pakovanju i transportovanju.

(Kurir)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "U peći eksplodirala granata iz 2. svetskog rata koja je bila u kupljenom ogrevu!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.