U Tursku doleteli i šesti i sedmi avion sa ruskim PVO sistemima – VIDEO

Ilustracija

S-400, foto: Printscreen/YouTube

U Tursku su doleteli i šesti i sedmi avion sa ruskim protivvazdušnim sistemima S-400, saopštilo je tursko Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi u saopštenju, ova isporuka izvršena je strogo u skladu sa uslovima ugovora koji je potpisan između Rusije i Turske.

Podsetimo, Ministarstvo odbrane Turske je 12. jula objavilo da je isporuka S-400 u tu zemlju počela. Kasnije je te informacije potvrdila je i Savezna služba za vojno-tehničku saradnju Rusije.

Ugovor o nabavci četiri diviziona S-400 vredan 2,5 milijardi dolara zaključen je 2017. godine. Turska će deo isporuke S-400 platiti sama, a deo na račun ruskog kredita.

Kupovina najnovijih ruskih sistema za protivvazdušnu odbranu S-400 izazvala je međunarodni skandal između Turske i Sjedinjenih Američkih Država: Vašington je zahtevao da se sporazum obustavi i da se umesto njih nabave američki sistemi „Patriot“.

U slučaju odbijanja, Vašington nije isključio mogućnost odlaganja ili poništavanja prodaje Turskoj najnovijih lovaca F-35, ali je Turska odbila da učini ustupke.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "U Tursku doleteli i šesti i sedmi avion sa ruskim PVO sistemima – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.