ULOZI SU VELIKI: Patrijarh Kiril otkrio zašto je naručeno uništenje pravoslavne crkve

Rusija

Foto: Pixabay

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril smatra da su akcije Carigrada u Ukrajini naručene na globalnom nivou kako bi se uništilo „ostrvo slobode“ koje predstavlja Ruska pravoslavna crkva.

„Ulozi su suviše visoki. Uništenje jedinstva naše Crkve je narudžbina globalnih razmera. To nije samo borba za jurisdikciju, već i za uništenje jedinstva snažne pravoslavne sile u svetu. Mi govorimo o 150 miliona vernika“, rekao je patrijarh u Moskvi na festivalu pravoslavnih medija „Vera i reč“.

„Kome je potrebno da se napadne to ostrvo slobode? Zašto pravoslavlje nazivam ostrvom slobode? Jer smo mi slobodni od globalnog zaglupljivanja i dominacije tuđih misli nad našim mislima“, dodao je on.

Prema rečima ruskog patrijarha, zbog poteza Carigrada tragedija Ukrajine izlazi van granica političkog polja i ima mistične dimenzije.

Kiril je saopštio i da carigradski patrijarh nema pravo da saziva vaseljenski sabor, na čemu Vartolomej insistira.

„Carigradski patrijarh je prisvojio sebi pravo, bez oslanjanja na kanone, na sazivanje vaseljenskog sabora. Nigde nije rečeno da on ima to pravo“, rekao je patrijarh moskovski i cele Rusije.

“Budale jadne! Šta sam vam govorio – čuvajte bratstvo i jedinstvo. Mislite da sam ja to samo onako pričao?”

On je dodao da se RPC neće prihvatiti odluku carigradskog patrijarha o Ukrajini, kako to očekuje Vartolomej.

(Skandalozno.rs/Izvor: Intermagazin.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "ULOZI SU VELIKI: Patrijarh Kiril otkrio zašto je naručeno uništenje pravoslavne crkve"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.