Upoznajte vampir ribu koja isisava životne sokove iz drugih riba

zubi-riblji

Braća Baja i Igor Dragojević upecali su na Žabljaku Crnojevića vampir ribu, koja isisava životne sokove iz drugih riba.

Baja Dragojević tvrdi da je riba dugačka oko 70 centimetara i teška svega kilogram i trista grama, sa pipcima po celom telu i otvorom na vrhu.

„Prvi put sam vidio nešto ovakvo, nema vilice, stalno ispušta neku vodu, izgleda kao neka zmija. Ovako nešto nije kod nas ulovljeno poslednjih dvadeset godina“, rekao je  Dragojević.

Biolog Danilo Mrdak rekao je da se radi o vrsti ribljeg parazita, koji se u našem narodu zove zmijuljica (Petromyzon marinus), dok ga u inostranstvu nazivaju i ribljim vampirom.

„Ovo je relativno velika odrasla jedinka što je dosta rietko. Ovo u suštini nije riba već kolousta, odnosno predak ribe koja nema donju vilicu i koja vodi parazitski način života. Zmijuljice nemaju škržne poklopce, već imaju nekoliko pari škržnih otvora (niz rupica iza glave) kroz koje izlazi voda koja prolazi preko škrga“, kazao je Mrdak.

On tvrdi da je ova vrsta česta u slatkovodnim vodama, koje imaju vezu sa morem u Evropi i Severnoj Americi, jer se radi o vrsti koja se mresti u slatkoj vodi, a hrani se u slanoj.

„Odrasle jedinke hrane se parazitiski i to tako što se kače za krupne ribe i zubima probijaju krljušti i telesni zid da bi se hranile telesnim tečnostima i mišićnim tkivom.“

„Kako u jezeru postoje krupne vrste ribe (pre svega krap/šaran) i kako je krap relativno brojan, ovoj vrsti nije problem ishrana u Skadarskom jezeru te stoga verovatno jedan deo jedinki ostaje permanentno u slatkoj vodi i ne migrira u more“, kazao je Mrdak.

Dragojevići tvrde da će zmijuljicu preparirati zbog specifičnosti vrste i zato što je veoma retka na našim prostorima.

(skandalozno.rs, vijesti)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

 

Budite prvi sa komentarom na članku "Upoznajte vampir ribu koja isisava životne sokove iz drugih riba"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.