Ursula fon der Lajen predložena za šefa EK

EK

Foto: AFP 2019 / SWEN PFORTNER

Lideri EU dogovorili su da istaknu kandidaturu Ursule fon der Lajen za novog šefa Evropske komisije, objavio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk na svom profilu na Tviteru.

Za šefa Evropskog saveta kandidovan je belgijski premijer Šarl Mišel, za visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost španski ministar spoljnih poslova Žozep Borel, a za predsednicu Centralne banke kandidovana je šefica MMF-a Kristin Lagard.

Ursula fon der Lajen je konzervativka, rođena i odrasla u Briselu, a govori nemački, engleski i francuski.

Po profesiji je doktor, koji se upustio u političke vode i ministar je u nemačkim Vladama od 2005. godine, kada je Angela Merkel postala kancelarka.

Nemački mediji „skenirali“ najbolji ruski PVO sistem

U trećem mandatu je postala ministar obrane, prva žena u nemačkoj istoriji, i na tom položaju je ostala i u ovoj Vladi. Međutim, situacija u Ministarstvu odbrane joj nije bila naklonjena: prvo su izbili skandali sa nemačkim vojnicima koji su bliski radikalno desnoj ideologiji i to nisu krili, a zatim se pokazalo da je nemačka vojska tehnički izuzetno zapuštena — avioni ne lete, tenkovi ne voze, topovi ne pucaju; dok američki predsednik Donald Tramp sve češće govori kako Nemačka ne izdvaja dovoljno novca za vojsku.


Njene veze sa Evropskom komisijom su duge: njen otac, Ernst Albreht, je bio generalni direktor u Komisiji, nakon njenog osnivanja 1958. godine. Po očevoj liniji vuče poreklo od uglednih preduzetnika, a muž Heiko fon der Layen je pripadnik plemićke porodice koja se bavila trgovinom svile.

U CDU je ušla 1990. godine, a aktivno je počela da se bavi politikom 1999. godine i ubrzo je ušla u lokalne organe vlasti u Hanoveru.

Finska planira da uhapsi generala Nebojšu Pavkovića i isporuči ga Prištini?

Spominjala se i kao moguća buduća glavna sekretarka NATO.

Njen uticaj se širi i izvan nemačkih granica. Redovan je gost Samita u Davosu, član je upravnog odbora Svetskog ekonomskog foruma i, navodno, je članica tajnovite „Bilderberg grupe“.

              

(Skandalozno.rs/Izvor: sputnjik)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ursula fon der Lajen predložena za šefa EK"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.