Uskoro dobijamo odgovor: Da li se u grobnici nalaze tajne komore?

Advertisement

Otkriće

foto-ilustracija: pixabay.com

Stručnjaci iz Italije, Britanije i Egipta započeli su “presudnu” potragu za mogućim tajnim odajama u grobnici faraona Tutankamona u Luksoru.

Naučnici će pomoću geofizičkih radara (GPR) pokušati da utvrde postoje li prazni prostori ili skriveni prolazi iza pogrebne odaje dečaka-faraona.

Britanski egiptolog Nikolas Rivs izjavio je da detaljni pregledi fotografija i skeniranja upućuju na to da se u severnom zidu pogrebne prostorije krije tajni prolaz u drugu prostoriju.

Rivs smatra da bi tajnoj prostoriji mogao da se nalazi grob kraljice Nefertiti – supruge Tutankamonovog oca, faraona Eknatona (Amenhotepa IV).

Naučnici još nisu sigurni da li je ona bila Tutankamonova majka ili je faraon plod Eknatonove veze s nekom drugom ženom.

Advertisement

Naučnici sa Univerziteta u Torinu nakon više od godinu dana dobili su zeleno svetlo egipatskih vlasti za sprovođenje “odlučujućih georadarskih merenja” unutar grobnice.

Merenja bi trebalo da traju do 6. februara, izjavio je Franko Porčeli, vodeći naučnik tima koji je okupio britanske i egipatske stručnjake.

Tom metodom, rekao je Porčeli, moguće je utvrditi postojanje tajnih prostorija s 99-procentnom sigurnošću.

Tutankamonovu grobnicu otkrio je 1922. engleski arheolog Hauard Karter u Dolini kraljeva u Luksoru. To je najočuvanija faraonska grobnica i, za razliku od ostalih grobnica koje su vekovima sistemski pljačkane, skoro je netaknuta.

U njoj je pronađeno više od 2.000 predmeta i arheolozima je trebalo devet godina da ih sve katalogizuju.

(Skandalozno.rs, Izvor: 24sata.hr)

Advertisement

Budite prvi sa komentarom na članku "Uskoro dobijamo odgovor: Da li se u grobnici nalaze tajne komore?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.