Usred Amazonske prašume otkrili mrtvog grbavog kita – VIDEO

Ilustracija

Amazon – foto: pixabay.com

Brazilski stručnjaci za divlje životinje bili su zapanjeni kada su usred Amazonske prašume otkrili mrtvog grbavog kita, piše “The Independent”.

Sisar od 10 tona pronađen je u šikari na velikom rečnom ostrvu Maražo, koji se nalazi na ušću Amazona u Atlantski okean.

Naučnici za sada samo pretpostavljaju da je veliko stvorenje bačeno na kopno za vreme snažne oluje, ali im nije sasvim jasno kako je završilo toliko duboko usred šume.

Dugačak 11 metara i težak 10 tona

Zvaničnici Odeljenja za zdravstvo i okolinu države Pare rekli su kako su kita dugačkog 11 metara pronašli jer su pre toga pratili ptice grabljivice koje su se na kraju došle da se hrane uginulim kitom.

Telo kita nalazi se na toliko udaljenom močvarnom delu šume mangrova u amazonskoj delti da su stručnjacima trebala dva putovanja kako bi dospeli do tog područja.

Grbavi kitovi obično, između avgusta i novembra, borave na južnijem delu brazilske obale i vrlo retko putuju hiljadama kilometara severno do ušća Amazona, pa je zato priča još čudnija, prenosi atvbl.com.

Mladi kit

Biolog Renata Emin, iz Instituta “Bicho D’agua“, deo je tima koji proučava telo kita kako bi se otkrili razlozi zbog kojih je dospeo toliko duboko u amazonsku šumu. Smatra kako se kit verovatno odvojio od svoje majke dok su putovali u južnije krajeve.

– Još uvek nismo sigurni kako je završio usred šume, ali pretpostavljamo da je plivao blizu obale i da ga je plima, koja je poslednjih dana bila značajna, bacila u unutrašnjost, u šume mangrova – rekla je.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Usred Amazonske prašume otkrili mrtvog grbavog kita – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.