Usred pustinje u Arizoni niče najmoderniji grad na svetu, evo ko ga pravi

Klimatske promene

foto-ilustracija: pixabay.com

Investiciona kompanija Mt. Lemmons Holdings, nedavno osnovana u američkoj saveznoj državi Delaver, uložila je 80 miliona dolara u kupovinu zemlje u pustinji Arizone, gde planira da podigne novi grad.

Kako je saopštila građevinska kompanija Belmont Partners, novi grad Belmont imaće 180.000 stanovnika, a na površini od 100 kvadratnih kilometara biće sagrađeno 80.000 kuća i stanova, kancelarija i državnih škola, uz najmoderniju infrastrukturu.

[adsenseyu5]

Pored autonomnih automobila na električni pogon, predviđeni su i nezavisni logistički centri, superbrze komunikacione mreže i moderni računarski centri.

U fabrikama će biti testirane proizvodne tehnike budućnosti, a sve će, naravno, biti “održivo”, saopštio je Belmont partners.

Na osnovu uvida u registar nekretnina mediji iz Arizone brzo su uspostavili vezu sa 62-godišnjim Bilom Gejtsom, koji navodno stoji iza čitavog poduhvata. Multimilijarder se lično još nije izjasnio o tome.

[adsenseyu1]

– Mnogo je lakše i ekonomičnije osmišljavati infrastrukturu budućnosti kada počinjete od nule, nego kada opremate već postojeće gradske strukture – kaže Grejdi Gamidž, koji je u svojstvu advokata učestvovao u kupovini zemljišta.

Pitanje je, međutim, koliko će plan biti uspešan. Savezna država na jugozapadu SAD poznata je po ekstremno visokim letnjim temperaturama, lošem kvalitetu vazduha, sušama i požarima.

Čak i ako uspeju da pretvore škrtu, peskovitu ravnicu u zelenu oazu opremljenu najsavremenijom tehnologijom, postavlja se pitanje koliko će se tako nešto isplatiti zbog velike potrošnje vode, kao i struje za klima-uređaje.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs, sueddeutsche.de)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Usred pustinje u Arizoni niče najmoderniji grad na svetu, evo ko ga pravi"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.