Uzrok Malog ledenog doba u 17. veku je genocid nad 56 miliona ljudi?

Ilustracija

Amazon – foto: pixabay.com

Evropski doseljenici na američko tlo ubili su 56 miliona pripadnika autohtonih naroda u toku sto godina u Južnoj, Srednjoj i Severnoj Americi uzrokujući time napuštanje i zagađivanje velikih poljoprivrednih površina, procenili su istraživači na Univerzitetu Koledž u Londonu.

Povećanje broja stabala i vegetacije na području veličine Francuske rezultiralo je masovnim smanjenjem ugljendioksida u atmosferi, navodi se u studiji.

“Do trenutka kada je Kolumbo stigao na američko tlo 1492. godine količina ugljendioksida i klima bili su relativno stabilni. Do promene je došlo 1610. godine. Dakle, ovo je prva velika promena koju vidimo kada su u pitanju gasovi staklene bašte”, rekao je profesor geografije Mark Maslin, jedan od koautora studije.

Pre ove studije neki naučnici su tvrdili da su temperaturne promene u 17. veku, koje se nazivaju Malim ledenim dobom, uzrokovale samo prirodne sile.

Međutim, kombinovanjem arheoloških dokaza, istorijskih podataka i analize ugljenika pronađenog u ledu na Antarktiku, istraživači UCL-a pokazali su kako je pošumljavanje koje je direktno uzrokovano dolaskom Evropljana, ključna komponenta globalnog zahlađenja, rekli su istraživači.

Jedini razlog zbog kog je došlo do malog ledenog doba u 17. veku je genocid nad milionima ljudi“, rekao je Maslin.

Istraživači su analizirali antarktički led koji hvata atmosferski gas i može otkriti koliko je ugljendioksida bilo u atmosferi pre nekoliko vekova. Ledena jezgra pokazala su da je 1610. godine došlo do manje količine CO2. Ta promena u 17. veku dovela je do hladnijih zima, ledenih leta i propadanja žetve.

Implikacije ove studije nadilaze nauku o klimi i takođe doprinose istraživanjima iz oblasti geografije i istorije, kazao je Maslin, ističući i kako je smrt autohtonih Amerikanaca direktno doprinela uspehu evropske ekonomije.

Naime, prirodni resursi i hrana iz Amerike pomogli su širenju evropske populacije i industrijske revolucije.

(Skandalozno.rs, Izvor: CNN/klix.ba)

Budite prvi sa komentarom na članku "Uzrok Malog ledenog doba u 17. veku je genocid nad 56 miliona ljudi?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.