VAŠINGTON POST: Hoće li Donald TRAMP priznati LIBERLAND, ničiju zemlju između Srbije i Hrvatske?!

Ilustracija

foto: Fejbuk

Osnivač Liberlanda Vit Jedlička nada se kako će pogledi Donalda Trampa na spoljnu politiku dovesti do priznanja njegove zasad nepriznate držžave.

Neortodoksni Trampovi pogledi na međunarodnu politiku mogli bi, kako kažže Jedlička, da priznaju Liberland, pišše “Vaššington post”.

“Trampov dolazak definitivno otvara nova vrata”, rekao je Jedlička na zabavi koju je protrampovski list “Vaššington Eksaminer” organizovao u čast inauguracije u petak. On sam je s 20-ak istomiššljenika prisustvovao zakletvi novog američkog predsednika.

[adsenseyu5]

Liberland je područje od sedam kvadratnih kilometara na granici između Hrvatske i Srbije koje je tzv. ničija zemlja, odnosno nije utvrđeno kojoj od dve zemlje služžbeno pripada, podseća “Vašington post“.

Zbog razlike između starih katastarskih granica i današšnjeg toka reke Dunav, držžava koja prva prizna vlasnišštvo nad teritorijom na kojoj je Jedlička proglasio Liberland odrekla bi se većeg dela teritorije na granici.

Srbija i Hrvatska stoga tvrde kako njihove držžavne granice ne uključuju Liberland, no i kako će teritorija pripasti jednoj od te dve držžave nakon moguće arbitražže o granici, piše “Vaššington post”.

[adsenseyu1]

S druge strane, neke interpretacije međunarodnog prava mogu zaključiti da je to područje ‘ničija zemlja’, jer Hrvatska tvrdi kako se radi o teritoriji Srbije, dok Srbija tvrdi kako to nije njena teritorija.

Liberland ima svoju zastavu, ustav, nacionalnu himnu i moto – ‘ŽŽivi i pusti druge da žžive‘.

Do sada se oko 100.000 ljudi prijavilo za držžavljanstvo, među njima i 12.000 Amerikanaca, a američki držžavljanin Tomas Vols nedavno je imenovan liberlandovim ministrom spoljnih poslova.

[adsenseyu1]

Vols se u izjavi za “Vaššington post” pohvalio da je Trampov komšija, odnosno da žživi odmah pored njegovog imanja Mar-a-Lago u saveznoj držžavi Floridi.

Iako nijedna postojeća držžava na svetu nije priznala Liberland, Jedlička se nada kako će iskoristiti svoje veze u Trampovoj administraciji kako bi postigao napredak u statusu Liberlanda.

Nada se da će dobiti tihu podrššku Trampove administracije i da bi za par godina Liberland možžda mogao da bude priznat.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "VAŠINGTON POST: Hoće li Donald TRAMP priznati LIBERLAND, ničiju zemlju između Srbije i Hrvatske?!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.