“Vašington post”: Turska u problemu, neprijatelji ugrožavaju njene granice a predsednik Erdogan je zaratio sa svima!

Predsednik Turske

foto: AP/Tanjug

Turska se suočava sa strateškom noćnom morom – bombe eksplodiraju u gradovima širom zemlje, neprijatelji ugrožavaju njene granice a predsednik Redžep Tajip Erdogan je zaratio sa svima.

Ovako američki “Vašington post” ocenjuje poziciju u kojoj se danas nalazi Turska, napominjući da “težak period tek predstoji”.

Pre četiri godine Turska je zauzimala poziciju najvećeg pobednika “Arapskog proleća”, a u očima Zapada bila je “primer kako bi taj region trebalo da izgleda”. Ali, svega četiri godine i jedan rat u košiluku bili su dovoljni da se turska pozicija okrene naglavačke.

Početak krvavih sukoba u Siriji i pojava Islamske države poljuljali su temelje turske slike o “stubu stabilnosti u regionu”.

– Turska se suočava sa katastrofom. Zemlja je i u prošlosti imala probleme, ali sada nema mogućnosti da izađe na kraj sa novonastalom situacijom – izjavio je za “Vašington post” profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu “Ipek” Gohan Bacik.

Sukob sa najjačim saveznikom SAD, konstatni sukobi sa Radničkom partijom Kurdistana i optužbe o saradnji sa Islamskom državnom produbili su probleme Turske i potpuno razotkrili njenu ranjivost.

[adsenseyu1]

Izjava predsednika Redžepa Erdogana, koji je poručio Vašingtonu da može da bira između “NATO članice Turske i Kurda” je svojevrsni autogol, jer ucenjivanje Amerikanaca jednostavno ne može da izađe na dobro.

Sa tim mišljenjem slaže se i njegov kolega Soli Ozela sa Univerziteta “Kadir Has”, koji dodaje da je “Turska do te mere pokvarila odnose sa svima da više nikoga ne može da ubedi da je sposobna da bilo šta učini”.

Turska je postala zemlja koja više nema težinu. Blefira i ne ispunjava obećanja. Nije u stanju da zaštiti najvažnije interese i u konfliktu je sa svima, čak i sa svojim saveznicima. Za državu koja je do nedavno važila za regionalnog lidera trenutno stanje je ubitačno“, kaže Ozela.

Predsednik Erdogan uprkos svemu nastavlja da preti vojnom operacijom u Siriji, a niko ga ne podržava u tome, uključujući i građane i vojsku. Štaviše, nije u stanju da osigura ni podršku SAD koja se sa svoje strane plaši da na taj način ne isprovocira rat sa Rusijom, piše „Vašington post“.

Kao razlog, američki list navodi da je turski predsednik sebe precenio u međunarodnoj areni, i nije uzeo u obzir sve faktore kako bi isplanirao sopstvenu strategiju u Siriji.

„Erdogan nije izašao na kraj sa situacijom zbog sopstvene nadmenosti. Bio je previše siguran u sebe još 2010. godine i to ga je koštalo glave.

Trenutno je u problemima kojima nije dorastao, a jedino je on lično u stanju da se iz njih izvuče“, citira list Henrija Barkija, stručnjaka za Tursku iz „Vilson centra“ iz Vašingtona.

(Blic, Washington post)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "“Vašington post”: Turska u problemu, neprijatelji ugrožavaju njene granice a predsednik Erdogan je zaratio sa svima!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.