Vašington prozvao Moskvu: ‘Povucite se iz Abhazije i Južne Osetije, to nije deo Rusije’

naoružanje

Vladimir Putin – foto: Rojters

Sjedinjene Države su u utorak pozvale Moskvu da se povuče iz Abhazije i iz Južne Osetije, dva gruzijska separatistička područja čiji je nezavisnost Rusija priznala pre deset godina i gde je sve vreme snažno vojno prisutna.

“Ta su područja deo Gruzije. Ona nisu deo Rusije”, rekla je pr Stejt Departmenta. “SAD i dalje podupire suverenitet Gruzije i (…) njenu teritorijalnu celovitost u međunarodno priznatim granicama. SAD poziva Rusiju da povuče svoje snage na položaje određene ugovorom o primirju potpisanim 2008.”.

Moskva i Tbilisi se odavno spore zbog planova male bivše sovjetske republike na Kavkazu da uđe u EU i u NATO, što Rusija smatra opasnim zadiranjem u svoju sferu uticaja.

Te su napetosti u leto 2008. prerasle u sukob kada je ruska vojska ušla na gruzijsku teritoriju kako bi pritekla u pomoć Južnoj Osetiji, gde je Tbilisi poveo krvavu vojnu operaciju.

Moskovske snage su tada u pet dana do nogu potukle gruzijsku vojsku i zapretile zauzimanjem prestonice.

Postoji 5 scenarija za rešenje kosovskog problema: Evo koji su!

Mirovni ugovor u kojem je posredovao francuski predsednik Nikolas Sarkozi na kraju je omogućio povlačenje ruskih snaga, ali je Moskva priznala nezavisnost separatističkih područja Južne Osetije i Abhazije, što je znantno pridonelo pogoršanju veza Istoka i Zapada.

(Skandalozno.rs/Izvor: Hina)

Budite prvi sa komentarom na članku "Vašington prozvao Moskvu: ‘Povucite se iz Abhazije i Južne Osetije, to nije deo Rusije’"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.