VAŠINGTON ZABRINUT ZBOG SITUACIJE U UKRAJINI: Kijev bi mogao da odustane od prozapadne orijentacije

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay

Situacija u Ukrajini vrlo je nestabilna i mogući su prevremeni izbori u toj zemlji, koji bi mogli, pod uticajem Rusije, da promene prozapadnu orijentaciju ove zemlje, izjavio je u utorak direktor američke obaveštajne službe Den Kouts.

„Ukrajina i dalje nosi rizik od unutrašnjih nemira, koje bi Rusija mogla da iskoristi da bi ugrozila prozapadnu orijentaciju Kijeva. Ovi faktori ugrožavaju obnavljanje ukrajinske ekonomije i potencijalno vode promenama u njenoj spoljnoj politici koje bi mogle dodatno da povećaju napetost između Rusije i Zapada“, navedeno je u Koutsovom obraćanju Kongresu SAD.

Prema njegovim rečima, narodno nezadovoljstvo tempom reformi i smanjenjem nivoa životnog standarda, korupcija i politička polarizacija mogli bi da budu uzroci prevremenih predsedničkih i parlamentarnih izbora u Ukrajini, koji su planirani za 2019. godinu.

„Lideri opozicije pokušaće da iskoriste narodno nezadovoljstvo da bi oslabili predsednika Petra Porošenka i vladajuću koaliciju pred izbore 2019. godine“, navedeno je u izveštaju.

Kouts, takođe, smatra da će sukob na istoku Ukrajine biti „u zastoju, s promenljivim nivoom nasilja“.

Hrvatski mediji: Srbija nas debelo „šiša“ – šta to rade drugačije?

On smatra da je mala verovatnoća da će neka od sukobljenih strana pokrenuti veliku ofanzivu.

(Skandalozno.rs/Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "VAŠINGTON ZABRINUT ZBOG SITUACIJE U UKRAJINI: Kijev bi mogao da odustane od prozapadne orijentacije"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.