Veliki propust: Bil Klinton mesecima nije znao gde su šifre za lansiranje nuklearnog oružja?!

Bivši predsednik SAD

foto: Tanjug

Proces kroz koji predsednik mora proći radi lansiranja američkog nuklearnog oružja nije samo u pritiskanju dugmeta, a ključni elementi tog procesa – šifre potrebne za autorizaciju lansiranja – nisu nikad daleko od prvog čoveka SAD. Bar ne bi trebalo da budu, piše “Biznis insajder”.

Prema generalu Hjuu Šeltonu, koji je bio predsedavajući Ujedinjenih šefova osoblja od oktobra 1997-septembra 2001, svi koraci zavise od jednog ključnog elementa bez kojeg nema lansiranja.

Taj element, predsednikovi autorizacioni kodovi, treba da budu fizički blizu predsednika u svako doba, a nosi ih jedan od pet vojnih pomoćnika, koji predstavljaju svaki ogranak armije, naveo je Šelton u svojoj autobiografiji “Bez oklevanja: Odiseja američkog ratnika” (Without Hesitation: The Odyssey of an American Warrior). Šifre su na papiru zvanom “biskvit” (kolačić), koji se nosi u aktovki zvanoj “fudbal”, zvanično poznatoj kao “predsednikova torba za vanredne slučajeve”.

Međutim, negde oko 2000. godine, član jednog odeljenja u Pentagonu odgovoran za sve delove nuklearnog procesa poslat je u Belu kuću kako bi pregledao šifre i osigurao se da su tačne – ova procedura se odvija svakih mesec dana.

Set šifri se, napominje “Biznis insajder”, menja u potpunosti svaka četiri meseca.

 

Predsednikov pomoćnik – a tada je prvi čovek SAD bio Bil Klinton – rekao je zvaničniku iz Pentagona da predsednik ima šifre ali da je na važnom sastanku i da ga ne treba ometati.

Pomoćnik je uverio zvaničnika da je Klinton uzeo šifre za ozbiljno i da ih drži blizu, nakon čega je zvaničnik otišao.

Kad je sledećeg meseca došla nova inspekcija, zvaničnik koji je napustio Belu kuću a da nije video šifre bio je na odmoru, te se umesto njega pojavio drugi, navodi Šelton.

I novog zvaničnika je sačekalo staro izvinjenje – “predsednik je veoma zauzet, ali uzima šifre za ozbiljno i kod njega su”.

– Ova komedija puna grešaka se nastavljala, siguran sam bez znanja predsednika Klintona, sve dok nije konačno došlo vreme da se stari set šifri zameni novim – zapisao je Šelton.

Šelton i tadašnji ministar odbrane Vilijam Koen podigli su uzbunu. Problem nedostajućih šifri rešen je njihovom zamenom, a na brzinu su promenili i sam proces. Sada zvaničnik Ministarstva odbrane koji dođe u Belu kuću mora fizički da vidi šifre i da čeka da to uradi ako je potrebno.

Šelton i Koen su se plašili da će ova priča osvanuti u medijima, na njihovu sramotu. Ali, priča o nedostajućim šiframa nikad nije ugledala svetlost dana, sve dok Šelton nije objavio svoju knjigu.

– Radite sve što možete i mislite kako imate nepogrešiv sistem, ali nekako se uvek nađe neko da zezne čitavu stvar – zaključio je Šelton.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs, Business Insider)

Budite prvi sa komentarom na članku "Veliki propust: Bil Klinton mesecima nije znao gde su šifre za lansiranje nuklearnog oružja?!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.