Veliko iznenađenje u Evropskoj uniji: Nemačka izlazi iz Šengena?!

Intervju

Horst Zehofer – foto: Tanjug

Novi nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer želi da kontrole na nekim granicama zadrži na neodređeno vreme i da ih proširi na sve prelaze, čime bi Nemačka praktično izašla iz Šengenskog sistema.

Kontrole granica prema susedima moraju biti na snazi sve dok Evropskoj uniji ne pođe za rukom da efikasnije zaštiti i kontroliše spoljne granice, ali ne vidim da bi to u dogledno vreme moglo da uspe, rekao je Zehofer.

Advertisement

On je najavio da bi kontrole trebalo da budu proširene na sve nemačke granične prelaze.

Sada se u Nemačkoj ne kontroliše mnogo graničnih prelaza, a moramo govoriti o tome može li tako da ostane. Ne radi se samo o sprečavanju ilegalnih prelazaka granice, nego i o ostalim zaštitnim funkcijama, rekao je Zehofer.

Advertisement

Trenutno je šengenski sistem na nemački zahtev ukinut na nemačko-austrijskoj granici, a na zahtev Danske na nemačko-danskoj granici.

Zehofer se založio i za brže proterivanje migranata kojima je odbijen zahtev za azil, zbog čega je zatražio povećanje broja zaposlenih u sudovima koji odlučuju o zahtevu za azil i proterivanjima i obećao pomoć saveznim državama u procesu proterivanja osoba za koje ne postoje pravni osnovi za boravak u Nemačkoj.

Novi ministar unutrašnjih poslova i donedavni premijer Bavarske se, takođe, zauzeo za promenu odnosa prema istočnim članicama EU koje odbijaju da prime migrante.

Ako budemo strpljivo pregovarali, veliki deo tih zemalja će pristati na raspodelu izbeglica, a neke države bi na neki drugi način mogle da se angažuju u rešenju problema, recimo pojačanim angažmanom u zaštiti zajedničkih spoljnih granica, rekao je Zehofer.

Predsednik Hrišćansko-socijalne unije, koji je bio jedan od najžešćih kritičara liberalne migrantske politike Angele Merkel, najavio je, nakon slabog rezultata njegove partije na poslednjim parlamentarnim izborima, borbu za glasače koji su se okrenuli protivimigrantskoj Alternativi za Nemačku.

(Skandalozno.rs, Izvor: Fonet)

Advertisement

Budite prvi sa komentarom na članku "Veliko iznenađenje u Evropskoj uniji: Nemačka izlazi iz Šengena?!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.