Veliku Britaniju je 7. decembra 1703. godine pogodila NAJGORA OLUJA u istoriji zemlje

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Nakon nedelja jakog vetra i kiše, u noći 7. decembra 1703. godine kroz Veliku Britaniju protutnjao je ciklon. Bila je to najgora oluja u istoriji zemlje.

Velika oluja 1703” ostala je upamćena kao najgora koju je Velika Britanija videla. Kraljica Ana opisala je kao “nesreću tako užasnu i zapanjujuću da ništa slično nije videla ni jedna živa osoba kraljevstva”.

Pre nego što je oluja počela, Danijel Defo je primetio da “Merkur nikada nije toliko potonuo” od kada je počeo da ga posmatra, da bi naredne godine objavio i knjigu “Oluja“.

Ipak, naučnici koji su objavili knjigu “Istorija oluja Severnog mora, britanskih ostrva i Severozapadne Evrope“, rangirali su je tek kao petu najgoru. Uprkos tome, ova oluja na Ostrvu je i dan danas zapamćena kao najgora, delom zahvaljujući i Defou koji ju je detaljno opisao.

Oluja je napravila ogromnu materijalnu štetu, udar je bio naročito težak, jer je protutnjala južnom obalom Engleske gde su smešteni veliki gradovi i prometne luke. Počupala je na hiljade drveća, kidala krovove, razbijala prozore i bacala brodove na dokovima reke Temze. Jedan brod oduvan je 250 metara duboko u kopno. Oluja je naletela u toku noći, kidala dimnjake i ubijala ljude dok su još bili u krevetima. Vetar je bio tako jak da je ribe izbacivao iz jezera usled čega su padale na banku u Londonu; oluja je kosila ptice i ubijala životinje na farmama. Hrastovi su padali po ulicama, dok je vetar oduvao čoveka u vazduh preko ograde. Jedna krava završila je na krošnji drveta, a uskoro su počeli požari.

Od pet do pola šest ujutru oluja je bila na vrhuncu, a poginulo je između 8.000 i 15.000 ljudi. Najviše su stradali mornari, kako se procenjuje njih oko 6.000, što je bila katastrofa, jer se Britanija nalazila u ratu sa Španijom i mornari su joj bili preko potrebni. Uništeni su mnogi brodovi, što je narušilo i trgovinu. Mnoge brodove Kraljevske mornarice nevreme je uhvatilo na priobalju, dok su se pripremali za napad na španski grad Kadiz, operacije koja je rezultirala preuzimanjem Gibraltarskog moreuza. U kanalu je nestalo 13 vojnih brodova.

Ciklon je harao šest dana, zatim nastavio ka severu, a u tom periodu se pričalo da je zemlja u “malom ledenom dobu”.

(Skandalozno.rs, Izvor: srbijadanas.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Veliku Britaniju je 7. decembra 1703. godine pogodila NAJGORA OLUJA u istoriji zemlje"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.