Veliku Britaniju pogodio politički tornado: Haos može dovesti i do raspada Ujedinjenog Kraljevstva?

Intervju

Tereza Mej – foto: Tanjug/AP

Do jutros je sve izgledalo idilično. Premijerka Tereza Mej je naizgled bila osigurala jedinstvo svoje vlade i meki Bregzit je bio skoro opipljiva realnost.

A onda je Veliku Britaniju pogodio politički tornado čije se najcrnje posledice ne mogu precrtati – uključujući raspad Ujedinjenog Kraljevstva!

Čak troje ministra i niz nižih činovnika podnelo je od jutros ostavke Terezi Mej u znak protesta zbog sporazuma koji je postigla sa EU o “mekom” izlasku iz Unije. Najzvučnije ime je Dominik Rab, ministar za Bregzit, koji je istakao da mu “savest ne dozvoljava” da podrži nacrt dogovora.

Analitičari kažu da je Rab bio ključna karika, bez koje sada već nokautirana premijerka Mej nema šanse da progura sporazum u parlamentu. I ne samo da nema šanse, već se očekuje da će pretrpeti katastrofalan poraz.

I izgleda da haosu ovde neće biti kraj. Ostrvski mediji tvrde da bi spisak ostavki mogao da bude i duži kako dan odmiče. A zagovornici tvrdog Bregzita trljaju šake dok njihov lider Džejkob Ris-Mog sprema zahtev za izglasavanje nepoverenja premijerki.

Čak i ako premijerka Mej padne, međutim, nema naznake ko bi je zamenio i ko bi uopšte smeo i mogao da napravi platformu za Bregzit koja bi pomirila sve političke frakcije širom Velike Britanije. Štaviše, sve krupne političke figure listom peru ruke od pregovora sa EU, ne želeći vruć krompir i skoro nerešiv problem statusa Severne Irske. Zato Mej toliko dugo opstaje u premijerskoj fotelji, uprkos očiglenoj političkoj slabosti.

Posle svega, nije iznenađenje što je tržište negativno reagovalo na jutrošnje vesti. Funta je u padu u odnosu na evro i dolar za zabrinjavajućih 1 odsto, dok trgovački lanci širom Britanije prijavljuju oštar pad prihoda, objašnjen činjenicom da potrošači panično reaguju na političku nestabilnost.

Škotska sve bliža otcepljenju

Možda i ključni faktor u toj političkoj nestabilnosti je status Škotske u okviru Ujedinjenog Kraljevstva. Predloženi status Severne Irske posle Bregzita, koja bi ostala u carinskoj uniji i sa EU i sa Velikom Britanijom, stavlja Škotsku u neravnopravan položaj – a Škotska je bila jedan od bastiona ostanka u EU na referendumu 2016.

Ta neravnopravnost bi mogla da iznova zapali plamen škotske samostalnosti i zahteve za još jednim referendumom o otcepljenju. Nikola Sturdžon, premijerka Škotske, nema dilema da li će se to i dogoditi.

– Ovakav Bregzit ojačava težnju za nezavisnošću iz dana u dan. To vreme (za referendum) će doći i nemam sumnje da će narod Škotske glasati za svoju samostalnost – izjavila je Sturdžon danas.

Za vikend vanredni samit EU

Evropska komisija i Velika Britanija postigli su u sredu dogovor o uslovima Člana 50 koji se odnosi na Sporazum o povlačenju, saopšteno je iz Evropske komisije.

– Svi aspekti Sporazuma o povlačenju su sada finalizovani i dogovoreni na nivou pregovarača. Evropska komisija preporučuje Evropskom savetu da ustanovi da je došlo do odlučujućeg napretka u pregovorima o urednom povlačenju Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, da omogući zaključivanje pregovora o Sporazumu o povlačenju i da se pokrenu sledeći koraci u ovom procesu – piše u saopštenju Evropske komisije.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk najavio je danas da će u nedelju, 25. novembra, biti održan vanredni samit Evropske unije na kome će biti finalizovan i formalizovan sporazum o izlasku Velike Britanije iz Unije. Tusk je od glavnog pregovarača EU u razgovorima o Bregzitu Mišela Barnijea dobio tekst juče dogovorenog sporazuma o povlačenju Ujedinjenog Kraljevstva iz EU.

Da li će svi ovi napori ostati mrtvo slovo na papiru? Da li će Velika Britanija “meko” napustiti EU, ili će, kako sada stoje stvari, iz nje bukvalno ispasti i tresnuti na glavu? Posle današnjeg haosa, od prognoza se ustručavaju čak i najviđeniji politički analitičari Ujedinjenog Kraljevstva.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Veliku Britaniju pogodio politički tornado: Haos može dovesti i do raspada Ujedinjenog Kraljevstva?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.