Veliku Britaniju preksinoć uzdrmala misteriozna tutnjava sa neba – AUDIO

Šta se to čulo?

Veliku Britaniju je preksinoć uzdrmala misteriozna tutnjava sa neba, a korisnici Tvitera su zasuli ovu društvenu mrežu različitim teorijama šta bi moglo da proizvede takav zvuk – vanzemaljci, vatromet, meteori ili supertajni američki vojni avion, piše “Dejli mejl”.

Nakon što je dr Bapendra Kandelval, stručnjak iz oblasti avioindustrije rekao da bi slične zvuke mogao da proizvede motor eksperimentalnog mlaznog aviona, teoretičari zavere su ushićeno povezali misteriozno tutnjanje sa tajnim projektom američke vlade pod nazivom “Aurora”.

Teorija o projektu “Aurora” je jedna od nedokazanih teorija o superbrzim stelt avionima pogodnim za špijunažu. Glasine o takvim avionima se šire svetom od sredine osamdesetih, a teoretičari zavere sa nesmanjenim žarom i posle više od dvadeset godina diskutuju o postojanju sličnih letelica.

Svedoci koji su čuli tutnjavu kažu da je misteriozni zvuk počeo da se čuje u nedelju oko 22 časa. Zbog eksplozija su se tresli prozori, a očevici tvrde i da je tutnjanje uznemirilo decu i životinje.

Jedna građanka Londona je mobilnim telefonom snimila zvuk nepoznatog porekla, što je još više raspirilo polemiku na internetu.

AUDIO > Poslušajte snimak tutnjave koja je zabrinula Britance:

Već pomenuti doktor Kandelval je jedan od naučnika koji proučavaju nove tehnologije u industriji mlaznih motora i kaže da bi ovakve zvuke mogao da proizvede motor aviona koji radi na principu impulsne detonacije.

– Ovakvi motori proizvode slične zvuke. Kada ih testiramo u našem postrojenju, tutnjava se čuje na udaljenosti od nekoliko kilometara. Ljudi koji žive u blizini nas zovu i traže od nas da pravimo manje buke ili da svoje eksperimente obavljamo samo preko dana – priča Kandelval za “Dejli mejl”.

Koncept impulsne detonacije podrazumeva da motor pokreće sila koja nastaje serijom eksplozija. Ove eksplozije nastaju sagorevanjem goriva u kombinaciji sa unošenjem vazduha, što omogućava da, u teoriji, avioni sa ovim motorima lete pet puta brže od brzine zvuka.

Umetnička vizija aviona iz projekta “Aurora”

Američki zvaničnici su u više navrata negirali postojanje projekta “Aurora”, ali to ni najmanje nije pokolebalo teoretičare zavere.

Doktor Kandelval se distancirao od sveta teoretičara zavere, ali je i sam izrazio sumnje povodom projekta “Aurora”.

– Niko od nas ne može sa sigurnošću da tvrdi da takva tehnologija već nije razvijena u tajnosti – kazao je ovaj naučnik.

– Međutim, ako je zaista reč o motoru koji pokreću impulsne detonacije, tutnjava u trajanju od pola sata o kojoj govore svedoci na društvenim mrežama bi bila preduga. – ogradio se Kandelval.

Doktor Endrju Tejlor, koji na Univerzitetu u Bakingemširu predaje avijaciju, tvrdi kako ovaj zvuk ne liči na zvuk koji inače nastaje prilikom probijanja zvučnog zida.

– Mene ovaj zvuk podseća na pucnjavu iz automata, a nešto slično sam čuo kao dete dok je RAF (vojno vazduhoplovstvo Ujedinjenog Kraljevstva) održavao vežbe i probe mitraljeza na avionima – kazao je Tejlor.

Paranoja na Tviteru

Tviteraši su pokrenuli i hešteg #loudbangs

Korisnici Tvitera su imali svoja objašnjenja ovog neobičnog fenomena. Neki od njih su ironično komentarisali kako počinje smak sveta, dok su se drugi zaista uplašili. Dok su jedni ove zvuke smatrali vatrometom u daljini, drugi su sumnjali da je reč o vanzemaljcima.

Poređenja sa Hladnim ratom, pretpostavke o vatrometu i izrazi zabrinutosti

Novinari “Dejli mejla” su zamolili sve svoje čitaoce da kontaktiraju redakciju ako imaju snimke ove neobične pojave ili bilo kakve dodatne informacije, tako da u narednim danima možemo očekivati razrešenje ove misterije.

(Blic)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Veliku Britaniju preksinoć uzdrmala misteriozna tutnjava sa neba – AUDIO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.