VEROVALI ILI NE: Australijski kontinent će se, na dan dočeka Nove godine, POMERITI za 1,8 m ka severu!

Ilustracija

Ne radi se o apokaliptičnim predviđanjima niti bilo kakvim prirodnim katastrofama.

[adsenseyu6]

Slučaj je sličan sa računanjem prestupne godine. Računamo da svaka godina ima 365 dana, ali je Zemlji u stvari potrebno 365,242189 dana da napravi krug oko Sunca. Da bi se nadoknadio ostatak dana, svaka četvrta godina je prestupna. Prema sličnim računanjem ostatka u pomeranju tekstonskih ploča, Australija će se 31. decembra pomeriti ka severu.

Svake godine Australija se pomeri približno oko 3,8 do 5,5 cm severno. Ranije je bila povezana sa drevnim kontinentom Gondvanom, ali je pre nepunih 100 miliona godina došlo do “raskida”, kada se Indijski kontinent odvojio i “pošao” na sever.

Nedugo posle toga, pre 85 miliona godina, Australija i Antarktik su se “zasitili” jedno drugog i započeli odvajanje.

Proces je bio malo komplikovaniji nego što se očekivalo, tako da je trajao “tričavih” 40 miliona godina.

Konačno, pre tačno 45 miliona godina, Australija je bila slobodna da se konačno pridruži Indiji u putu ka severu.

Putovanje i dalje traje i verovatno će se nastaviti sve dok se ne sudari sa Kinom, formirajući ogroman planinski venac.

[adsenseyu1]

Sada su potrebne korekcije u načinu na koji sateliti mere i dokumentuju lokaciju Australije. Pošto se ploča pomera za nekoliko centimetara godišnje, karte napravljene na osnovu satelitskih snimaka će biti sve manje tačne.

Trenutna razlika u lokaciji od 1,4 m izaziva niz problema sa navigacijom, satelitskim merama, istraživanjima, odbranom i planiranjem, s obzirom na to da je koordinatni sistem poslednji put ažuriran 1994. godine.

Da bi se problem rešio, Australija će sprovesti jednokratnu promenu u lokalnim koordinatama koje će odgovarati lokaciji kontinenta u 2020. godini, koja će konačno biti u skladu sa novim koordinatnim sistemom.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net/Forbes, foto-ilustracija: pixabay)

Budite prvi sa komentarom na članku "VEROVALI ILI NE: Australijski kontinent će se, na dan dočeka Nove godine, POMERITI za 1,8 m ka severu!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.