VEST IZ RUSIJE KOJA JE “OHLADILA ZAPAD”: Moskva želi vojnu bazu u Srbiji!

Intervju

foto: Tanjug/AP

Rusija je spremna da u Srbiji napravi vojnu bazu kojom bi pomogla Beogradu da odbrani nezavisnost, poručuje ugledni ruski vojni ekspert Viktor Litovkin!

Ruski stručnjak smatra da bi na taj način Moskva ojačala našu državu da se suprotstavi pritiscima i pokušajima NATO pakta i SAD da je uključi u „antirusku alijansu“.

Litovkin upozorava da ova ideja ne bi bila laka za realizaciju zbog NATO okruženja u kome se Srbija nalazi, ali da postoje načini da se prevlada.

BOMBA IZ TURSKE – ERDOGAN IZJAVIO: Period sa PRISTRASNOM AMERIKOM je završen!

Važno za avijaciju

Prema mišljenju ovog eksperta, s vojne tačke gledišta, Rusija bi bazom na Balkanu mogla bi da kontroliše još jedan deo Sredozemnog mora.

– To bi bilo važno, pre svega, za avijaciju. Srbija nema izlaz na more i Moskva bi pomogla Beogradu da brani nezavisnost i suprotstavi se pokušajima NATO i SAD da uključe Srbiju u antirusku alijansu – kaže Litovkin, a prenosi ruski portal „EA dejli“.

[adsenseyu5]

On ističe da takvu bazu nije lako organizovati u Srbiji, uzimajući u obzir da je naša zemlja okružena članicama NATO, ali da postoje načini da se to prevlada.

– Grčka može da dozvoli ruskim avionima da posećuju Srbiju zato što Grčka čak i u sastavu NATO igra neku posebnu ulogu. Makedonija zasad nije članica NATO, zato bi mogla pod izvesnim uslovima da pomaže Rusiji. Pamtimo da je snabdevanje ruskih trupa koje su ušle na Kosovo bilo otežano zbog stava pojedinih zemalja. Ipak, preko Makedonije, Grčke i Bugarske, koja u to vreme još nije bila u NATO, snabdevali smo trupe. Nije isključeno da može da se nađe način za snabdevanje trupa i u Srbiji – uveren je Litovkin, dodajući da je za formiranje takvog centra neophodna saglasnost Srbije.

– Mogućnost organizacije ruskog vojnog prisustva u Srbiji u prvom redu zavisi od želje i inicijative srpskog rukovodstva i naroda. Ako Srbija zatraži, onda da, ali niko zasad ne zna da li to želi – naglašava Litovkin.

Stručnjak za bezbednost i međunarodne odnose Srđan Perišić podvlači da taj ruski vojni centar ni po čemu ne bi ličio na američku bazu „Bondstil“.

– Baza bi ojačala bezbednost i Srbije i Rusije, posebno u slučaju kad bi u njoj bili postavljeni najnoviji ruski sistemi PVO. Srbija bi postala faktor bezbednosti, a Rusi bi dobili efikasnu zaštitu u jugozapadnom pravcu. Baza ne bi koštala preskupo, može da se napravi u jednom od postojećih objekata Vojske Srbije. Ta baza ne bi bila okupaciona, zato joj ne bi bila potrebna velika infrastruktura i ulaganja, za razliku od vojnih objekata SAD – precizira Perišić.

Najvećim putničkim avionom na svetu iscrtali božićnu jelku na nebu iznad Nemačke – VIDEO

Nije realno

Na drugoj strani, brigadni general Sreto Malinović kaže da ova izjava nema realnog utemeljenja.

– Na stranu naša proklamovana vojna neutralnost, tako nešto tražiti značilo bi da Srbija sama sebi stavlja omču oko vrata i ne razume svoju poziciju u geopolitičkim kretanjima. Već smo platili visoku cenu odsustva racionalnog pristupa vlastitim interesima i takva diskusija posle svega nam nije potrebna, čak ni za predizbornu kampanju – podvlači Malinović.

Vulin: Srbija je vojno neutralna država

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže za Informer da je politika vojne neutralnosti koju Srbija dosledno vodi poznata stvar.

[adsenseyu1]

– Kao što sam već rekao, dokle god je Vučić predsednik Srbije i vrhovni komandant vojske, a ja ministar odbrane, naša zemlja neće biti član NATO pakta ili bilo kog drugog vojnog saveza – podvlači Vulin.

UCENA EU: Srbija da uvede sankcije Rusiji!

Srbija je u pregovorima sa EU otvorila poglavlje 30, koje predviđa da Beograd mora da uskladi ekonomsku politiku s Briselom. To znači da će Srbija uskoro morati da se odrekne bescarinskog trgovinskog sporazuma sa Rusijom i da se priključi sankcijama Moskvi. Uz to, piše portal „Sputnjik“, Beograd će odbaciti i slične sporazume sa Turskom, Belorusijom i Kazahstanom, čime će izgubiti ogromno tržište.

(Skandalozno.rs/Intermagazin.rs/Izvor: Informer)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "VEST IZ RUSIJE KOJA JE “OHLADILA ZAPAD”: Moskva želi vojnu bazu u Srbiji!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.