VEŠTAČKA INTELIGENCIJA OTKRIVA POTENCIJALNE UBICE: Kompjuter će se uskoro koristiti za lečenje DEPRESIJE

žena

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Ovo otkriće bi moglo da bude veoma korisno u daljem lečenju mentalnih poremećaja

U borbi protiv depresije i samoubistava, lekari bi uskoro mogli da se obrate kompjuteru kako bi otkrili i dijagnostifikovali problem. 

Tim istraživača sa Univerziteta Karnegi Melon je smislio “veštačku inteligenciju” koja skieniranjem mozga, otkriva suicidne misli. U njihovom istraživanju je učestvovalo 34 ispitanika, od kojih je polovina priznala da ima samoubilačke tendencije.

[adsenseyu5]

Tokom istraživanja njima su prikazivane reči kao što su “depresivan” ili “smrt”, dok je magnetna rezonanca snimala reakcije njihovog mozga na ove reči.

Koristeći te rezultate, oni su otkrili pet regiona mozga koji su se “bavili” suicidnim mislima, pa su na osnovu toga napravili algoritam koji može da detektuje kada neki pacijent pomišlja da se ubije, piše Mirror.

Penjanje na svetinju ABORIDŽINA biće zabranjeno od oktobra 2019. godine

Od sedamnaest učesnika ovog eksperimenta, koji su priznali da su razmišljali o samoubistvu, algoritam je otkrio takve misli kod petnaest, pa je tako velika preciznost navela naučnike da će on moći veoma uspešno da pomogne u lečenju psihičkih poremećaja.

(Skandalozno.rs/Izvor: D.P.,Dnevno.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "VEŠTAČKA INTELIGENCIJA OTKRIVA POTENCIJALNE UBICE: Kompjuter će se uskoro koristiti za lečenje DEPRESIJE"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.