Više nisu nedodirljivi: „Monsanto“ mora da plati 300 miliona dolara odštete obolelom od raka!

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Sud u San Francisku presudio je da „Monsanto“ mora platiti gotovo 290 miliona dolara odštete, jer nije Dvejna Džonsona, obolelog od karcinoma, obavestio o opasnosti svojeg herbicida Raundapa, i tako je američki baštovan pobedio agrohemijsku kompaniju u istorijskom suđenju.

Porotnici su odlučili da je „Monsanto“ delovao „zlonamerno“, te da je njegov herbicid „Raundap“, kao i njegova profesionalna verzija Rendžer pro, „znatno“ doprineo bolesti tužitelja Dvejna Džonsona.

Agrohemijski div smesta je najavio nameru da uloži žalbu na tu odluku.

„Primio sam mnogo podrške od početka te afere, molitvi i energije od ljudi koje čak ni ne poznajem. Drago mi je da mogu pomoći oko problema koji je mnogo veći od mene. Nadam se da će ta odluka skrenuti nužnu pažnju na problem“, reagovao je Džonson na konferenciji za štampu.

Džonson (46) je tražio više od 400 miliona dolara, ocenjujući da su proizvodi „Monsanta“ doveli do njegovog karcinoma, te da je multinacionalna kompanija svesno prikrivala njihovu opasnost.

„Monsanto“ je osuđen na 250 miliona dolara odštete, uz 39,2 miliona dolara kompenzacijskih kamata.

„Porota nije u pravu“, izjavio je novinarima potpredsednik „Monsanta“ Skot Partridž pred sudom, prenosi „Hina“.

„Izražavamo žaljenje Džonsonu i njegovoj porodici. Današnja odluka ne menja činjenicu da 800 naučnih studija i zaključci američke Agencije za zaštitu okoline, nacionalni instituti za zdravstvo i druge regulativne instance u svetu smatraju da glifosat ne uzrokuje rak i nije uzrokovao rak Dvejna Džonsona“, tvrdi kompanija.

Džonson je radio kao baštovan i domar u jednoj američkoj školi i prilikom održavanja okoline, često je koristio Raundap, herbicid koji sadrži glifosat.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Više nisu nedodirljivi: „Monsanto“ mora da plati 300 miliona dolara odštete obolelom od raka!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.