Vlada donela odluku: Oni će primati “građansku platu” od 780 evra

VIP ili ne?

foto: pixabay.com

Italijanska koaliciona vlada predstaviće ove jeseni niz strukturnih reformi, a budžet za 2019. godinu biće “ozbiljan, rigorozan i hrabar”.

To je izjavio italijanski premijer Ðuzepe Konte.

Advertisement

On je u videu objavljenom na Fejsbuku rekao da će njegovi ministri pokušati da skrate birokratiju i postave borbu protiv siromaštva kao prioritet, prenosi Rojters.

“Od septembra nas čekaju važni izazovi. Oni koji su ključni za oživljavanje zemlje i privrede. Da bismo to učinili pripremamo niz strukturnih reformi temeljnih za privredni rast i društveni razvoj“, rekao je Konte.

Kako se navodi, među planiranim merama su pojednostavljenje pravila koja se odnose na dodelu ugovora o javnim radovima, nova antikorupijska pravila i ubrzanje pravosudnog sistema, što je, kako Konte kaže, važno za strane investitore.

Takođe, Konte je najavio i reformu poreskog zakona i uvođenje takozvane “građanske plate“, koja podrazumeva obezbeđeni prihod do 780 evra mesečno za najsiromašnije. Prema njegovim rečima, Vlada koju čine pokret Pet zvezdica i Liga, usvojiće sve mere kako bi se borila protiv “apsolutnog siromaštva” koji pogađa pet miliona stanovnika Italije.

Advertisement

Konte je dodao i da budžet za 2019. godinu neće ugroziti fond za “strateške sektore” poput zdravstva, obrazovanja i istraživanja. Mnoge mere najverovatnije će biti uvršćene u budžet za 2019. godinu koji bi trebalo da bude predstavljen EU do sredine oktobra.

Rojters navodi da finansijska tržišta sve više strahuju da će Italija nastojati da odustane od restrikcija nametnutih od strane EU kako bi platila svoje “ambiciozne planove”.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

Advertisement

Budite prvi sa komentarom na članku "Vlada donela odluku: Oni će primati “građansku platu” od 780 evra"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.