Vladari DUBAIJA žele prvi grad na Marsu!

Planeta

foto: Tanjug/NASA/ESA/Hubble Heritage Team-STScI/AURA, J. Bell – ASU, M. Wolff – Space Science Institute via AP

Vladari Dubaija žele da arapska nacija bude prva koja će izgraditi ljudsku koloniju na Marsu, a rok je tačno sto godina.

Vladar Dubaija šeik Muhamed bin Rašid al Maktum i princ šeik Muhamed bin Zajed, poznat srpskoj javnosti, objavili su “Projekat Mars 2117” i najavili da im je cilj da Ujedinjeni Arapski Emirati “predvode međunarodna nastojanja da se ostvari stari san čovečanstva da nastavi sa istraživanjem svemira”.

[adsenseyu5]

Muhamed bin Rašid je rekao da su UAE među devet zemalja koje ulažu najviše novca u svemirska istraživanja i da je namera da se sredstva uvećaju i ubrzaju razvoj i naučni rad na ovom polju.

“Ljudske ambicije nemaju granica i ko god da pogleda na naučna dostignuća u ovom veku mora da veruje u sposobnost čoveka da ostvarni najvažniji san. Ovaj projekat je seme koje sada sejemo, a očekujemo da će buduće generacije ubrati njegove plodove, vođeni strašću da otkriju nova saznanja”, rekao je šeik.

Bin Zajed je rekao da je kratkoročni cilj projekta da Emirati u skoroj budućnost razviju nove veštine i kapacitete za “svemirsku trku”.

“U pitanju je dugoročni projekat, ali je naš prvi cilj razvoj obrazovnog sistema kako bi naši sinovi mogli da predvode istraživanja u više sektora”, rekao je šeik Muhamed.

[adsenseyu1]

Kako je rekao, sva znanja stečena u ovom projektu biće data na raspolaganje svim međunarodnim naučnim institucijama.

“Cilj će biti unapređenje života i na Zemlji, pre svega u domenima transporta, energetike i ishrane”, rekao je šeik.

Kako je objašnjeno, projekat će se prvo fokusirati na “domaće snage”, a zatim će uključiti i naučnike iz zemalja širom sveta.

Naučnici će se baviti rešenjima za izgradnju prvog održivog ljudskog naselja na Marsu, kao i pitanjem bržeg transporta ljudi, hrane i energije.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Vladari DUBAIJA žele prvi grad na Marsu!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.