Vladimir Putin: Imam utisak da je Tramp zainteresovan za saradnju s Rusijom

Samit

Putin i Tramp – foto: Reuters

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je na sastanku s američkim državnim sekretarom Majklom Pompeom u Sočiju da je tokom nedavnog telefonskog razgovora s predsednikom SAD Donaldom Trampom stekao utisak da je američki lider zainteresovan za obnavljanje rusko-američkih odnosa.

„Kao što znate, pre nekoliko dana imao sam zadovoljstvo da razgovaram s predsednikom SAD telefonom. Stekao sam utisak da je predsednik raspoložen za obnavljanje rusko-američkih veza, kontakata, za zajedničko rešavanje pitanja koja predstavljaju naš uzajamni interes“, rekao je Putin na početku sastanka s Pompeom.

Ruski predsednik je rekao da s američkim državnim sekretarom planira da razgovara o pitanjima stabilnosti svetskog energetskog tržišta, imajući u vidu činjenicu da su SAD najveći proizvođač nafte.

„Znamo da SAD postaju, da su već postale, najveći proizvođač nafte, u tom smislu takođe imamo o čemu da razgovaramo iz aspekta stabilnosti svetskog energetskog tržišta. Postoje i drugi pravci moguće saradnje u sferi ekonomije. Nadam se da će sve to biti predmet razgovora“, rekao je Putin.

On je dodao da, bez obzira na to što je trgovinska razmena dveju zemalja uvek bila niska, a da poslednjih godina teži nuli, Rusija i SAD ipak imaju o čemu da razgovaraju u sferi ekonomije.

Predsednik Rusije je rekao da se nada da će Pompeova poseta doprineti razvoju odnosa Vašingtona i Moskve.

„Sada je naš ministar inostranih poslova veoma kratko ispričao o vašem razgovoru. Veoma bih voleo da vaša poseta Rusiji, a došli ste prvi put u svojstvu državnog sekretara u našu zemlju, bude korisna za naše bilateralne veze i da doprinese njihovom razvijanju. Veoma nam je drago što Vas vidimo, dobrodošli“, rekao je Putin na sastanku s Pompeom.

Govoreći o izveštaju specijalnog američkog tužioca Roberta Milera o navodnom mešanju Rusije u predsedničke izbore u SAD 2016. godine, Putin je istakao da je taj dokument potvrdio da ne postoje dokazi o zaveri Trampove administracije s Rusijom.

Putin je naglasio da je Rusija zainteresovana za obnavljanje odnosa sa SAD u punom formatu.

„Nadam se da se sada stvaraju uslovi neophodni za to jer, bez obzira na svu egzotičnost rada komisije gospodina Milera, ipak je potrebno odati mu priznanje – u celini je sproveo objektivnu istragu i potvrdio odsustvo svakojakih tragova i kojekakvih zavera aktuelne administracije, što smo mi od početka karakterisali kao potpunu besmislicu: nikakvog mešanja naše zemlje u izbore u SAD nije bilo na državnom nivou i nije ni moglo da ih bude“, rekao je ruski predsednik.

On je dodao da je to jedna od stvari koja je uticala na pogoršavanje međudržavnih odnosa: „Nadam se da se danas situacija menja“, naglasio je Putin.

Američki državni sekretar je rekao da Rusija i SAD imaju zajedničke interese i pitanja u vezi s kojima dve zemlje mogu produktivno da sarađuju.

„Imamo zajedničke interese kao i pitanja u vezi s kojima možemo da sarađujemo, produktivno da radimo. Možemo zajedno da radimo da bi naši narodi i ceo svet u opštem smislu bio uspešan. Zbog toga me je predsednik Tramp zamolio da doputujem upravo s tim saopštenjem, da bih još razgovarao o nekim idejama i projektima“, rekao je Pompeo.

On je naglasio da je imao veoma produktivan razgovor sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom, tokom kojeg su razgovoarali i o pitanjima u kojima se dve zemlje ne slažu.

 „Rusija i SAD mogu da sarađuju u pitanjima u vezi sa Severnom Korejom, kao i u oblasti održavanja strateške stabilnosti“, rekao je Pompeo na početku sastanka s ruskim predsednikom.

Sastanak predsednika Rusije s američkim državnim sekretarom i ministrom inostranih poslova Rusije Sergejom Lavrovom počeo je u rezidenciji šefa države „Bočarov izvor“ u Sočiju. Očekuje se da će tokom sastanka šefovi spoljnopolitičkih resora dve zemlje informisati predsednika Rusije o rezultatima ranije održanog razgovora.

U razgovoru učestvuju i pomoćnik ruskog predsednika za međunarodne odnose Jurij Ušakov i direktor Službe za spoljni obaveštajni rad Sergej Nariškin.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je ranije da bi sastanak mogao da traje od 30 minuta do tri sata.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Vladimir Putin: Imam utisak da je Tramp zainteresovan za saradnju s Rusijom"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.