Vladimir PUTIN poručio ZAPADU: “Nemate dovoljno BENZINA da obiđete RUSIJU, a kamoli da je izolujete!”

Ilustracija

foto: publicdomainpictures.net

Oni koji pokušavaju da izoluju Rusiju nisu dovoljno motorizovani ni da obiđu njene granice niti za to imaju dovoljno benzina, poručio je ruski predsednik Vladimir Putin.

Putin je zapadnim novinarima rekao da je Rusiju nemoguće izolovati od ostatka sveta zbog njene veličine i mesta u globalnoj ekonomiji.

Tokom nedavnog Investicionog foruma “Rusija zove!“, Putin je ocenio da “bilo kakva ograničenja u sferi ekonomije koja se uvode iz političkih pobuda nanose štetu svima”.

[adsenseyu5]

On je priznao da ruska ekonomija oseća negativan uticaj zapadnih sankcija, “pre svega u ograničavanju izvoza tehnologija”.

Putin, međutim, ističe da je sprovedena “uspešna makroekonomska stabilizacija” ruske ekonomije, koja se, pre svega, odražava u uspešnim merama Centralne banke usmerenim na smanjenje inflacije.

Ruski predsednik je najavio da će u 2016. godini inflacija dostići najniži nivo u novijoj istoriji Rusije – spustiće se ispod šest odsto.

Putin ističe smanjenu volatilnost nacionalne valute i povećanje deviznih rezervi Centralne banke, koje sada iznose 400 milijardi dolara.

– Prvog januara ove godine rezerve su iznosile 368 milijardi dolara – precizirao je ruski lider.

Čisti “priliv” stranih investicija u nefinansijski sektor Rusije tokom prvih osam meseci 2016. godine utrostručen je i sada iznosi 3,8 milijardi dolara, a čisti “odliv” kapitala je pet puta manji – iznosi 9,6 milijardi dolara, dok je u istom periodu prošle godine iznosio 48 milijardi dolara.

[adsenseyu1]

Putin smatra da za rusku Vladu veliki izazov predstavlja “optimizacija budžeta i povećanje njegove efikasnosti”.

– Budžet za 2017. godinu pripremljen je sa planiranim deficitom od tri odsto, što je prihvatljivo čak i za vodeće ekonomije sveta – napominje ruski lider.

(Skandalozno.rs, Izvor: Srna)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Vladimir PUTIN poručio ZAPADU: “Nemate dovoljno BENZINA da obiđete RUSIJU, a kamoli da je izolujete!”"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.