Vladimir Putin otkrio ko će vladati svetom!

Rusija

Foto: printscreen/youtube

VLADIMIR Putin prisustvovao je u Moskvi velikom nacionalnom savetovanju o „razvoju tehnologija u sferi veštačke inteligencije“.

Šefa ruske države je pred početak savetovanja pozdravila virtuelna tv-voditeljka `Elena`.

Putin je učesnicima savetovanja rekao da će oni koji steknu monopol u razvoju veštačke inteligencije postati „gospodari sveta“. Pa nastavio:

„Zato Rusija mora obezbediti svoj tehnološki suverenitet u domenu veštačke inteligencije. To nas obavezuje da bitno povećamo investicije u toj oblasti, da stvorimo stimulanse za privatne kompanije da u to ulažu, a i da podstaknemo razvoj korporativne nauke i istraživanja“.

Ambicije je definisao ovako: „Rusija mora postati jedno od ključnih polja za rešavanje najsloženijih naučnih zadataka, uz ulaganje u svoje talente i privlačenje naučnika iz celog sveta“.

Priština napravila spisak “nepoželjnih”: Evo ko se tu nalazi

U ovom kontekstu je kao pozitivan trend označio to što će se u Sankt-Peterburgu, Moskvi i Sočiju 2020-te pojaviti novi matematički centri otvoreni i za strance.

Putin na savetovanju nije krio da želi da Rusija kroz pet godina bude među svetskim kompjuterskim liderima, uključujući `kompjuterski vid`, raspoznavanje glasova (lekari će moći da izdiktiraju sve što nakon pregleda pacijenata moraju da ukucavaju) i sajberbezbednost.

U Rusiji se, inače, uveliko radi, na bespilotnim automobilima, tramvajima, lokomotivama, kombajnima…

Rusija će do 2025-te u veštačku inteligenciju samo iz budžeta uložiti 90 milijardi rubalja.

         

(Skandalozno.rs/Izvor: Intermagazin.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Vladimir Putin otkrio ko će vladati svetom!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.