VLADIMIR PUTIN: Prelazak Rusije na hrišćanstvo je…

Rusija

Foto: Rojters

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da prelazak na hrišćanstvo pre više od 1.000 godina na teritoriji Kijevske Rusije predstavlja početak formiranja same ruske države

Putin je to rekao na ceremoniji obeležavanja 1.030 godina od kada je knez Kijeva Vladimir Prvi Veliki prešao na hrišćanstvo i potom pokrstio celu Kijevsku Rusiju, labavi savez slovenskih plemena, koji je prethodio ruskoj državi, objašnjava AP.

Ruski predsednik rekao je da je primanje hrišćanstva bilo „početna tačka za formiranje i razvoj ruske države, iskrenog duhovnog rođenja naših predaka, određivanja njihovog identiteta”.

„Identiteta, cvetanja nacionalne kulture i obrazovanja”, rekao je Putin obraćajući se hiljadama okupljenih sveštenika i vernika kod velike statue posvećene knezu Vladimiru ispred Kremlja.

On je dodao da savremeno društvo brine o jačanju moralne podrške, a da ogromnu ulogu u tome nose i sami građani Rusije koji pokazuju odgovornost i neravnodušnost.

„Narodi koji su prihvatili hrišćansku veru kao svoju, mogli su da dostignu neverovatne visine u politici, umetnosti, literaturi, nauci, ali i u ekonomskoj delatnosti. Stekli su neverovatno iskustvo zajedništva, koje je u više navrata spasavalo, jačalo i podržavalo našu državu u najgorim trenucima”, ukazao je on.

Putin smatra da vreme na to duhovno nasleđe nema nikakav uticaj.

PROMENE: U penziju će moći i oni sa nedovoljno staža i godina?

„Naš sveti dug je da očuvamo i umnožimo taj duh za nova pokolenja. Veoma je važno to što savremeno društvo brine o jačanju moralne podrške. Ogroman uticaj imaju i humanitarne i obrazovne organizacije”, ocenio je ruski predsednik.

Putin je rekao da je prelazak Rusije na hrišćanstvo izvršilo veliki uticaj na svetski razvoj, ali i da je bilo odskočna daska za razvoj ruske državnosti, navodi Sputnjik.

On je dodao da je knez Vladimir svojevremeno napravio odlučujući izbor pruživši narodu osnovu za zajedništvo, novi život i sve ostalo, kako bi se ujedinili ljudi koji su naseljavali tu teritoriju.

U Moskvi se danas odvija čitav niz događaja kojima se obeležava jubilej, a glavni događaj – liturgiju služi patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril u Kremlju.

(Skandalozno.rs/Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "VLADIMIR PUTIN: Prelazak Rusije na hrišćanstvo je…"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.