VLADIMIR PUTIN: Rusija neće gladovati, vaskrsava…

Rusija

Foto: printscreen/youtube

Ruski predsednik Vladimir Putin želi da oživi proizvodnju piletine koja je prehranjivala Ruse u doba komunizma i na taj način osigura Rusiju u slučaju da Zapad, konkretno SAD, uvedu i sankcije na izvoz hrane u Rusiju, objavio je američki Blumberg.

– Posle niza neuspeha koji su bili izazvani i misterioznim izbijanjem ptičijeg gripa, pa uništavanjem 200.000 pilića prošle godine, ruski pogoni su konačno spremni za probe – rekao je Vladimir Fišin, predsedik ruske Unije uzgajivača živine.

Cilj vraćanja sovjetskog superpileta na ruske farme je da se na vreme spreči nestašica jaja i mesa, koji bi, u slučaju produbljenih sankcija, u Rusiju bili glavni izvor proteina u ishrani stanovništva. Fišin (78) je, inače, bio član specijalnog tima stručnjaka koji je pomogao SSSR-u da u proizvodnji hrane održi korak sa Zapadom. Tokom devedesetih proizvodnju mesa doveli su do rekordnog nivoa. Međutim, Sovjetski Savez se raspao, finansiranje uzgoja je prestalo, a na tržištu su počele da dominiraju kompanije sa Zapada koje su svojom naprednijom tehnologijom dovele rusku industriju peradi i jaja na rub egzistencije.

Kremlj, međutim, nije zabrinut samo zbog živine. Domaći uzgajivači i proizvođači govedine, svinjetine i krompira, pa čak i i šećerne repe, takođe zavise od inputa iz SAD i Evrope. Zato je vlada već dala zeleno svetlo za plan za rezervnu proizvodnju krompira, a isto to se sprema I na planu proizvodnje šećerne repe. Cilj je da se što više nadomesti šteta i od ruskih kontrasankcija uvedenih na poljoprivredne proizvode iz EU, što je primoralo domaće farme da nauče da izrađuju neke za Rusiju netipične brendove, poput parmezana ili pršute.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin produžio je letos zabranu uvoza hrane sa Zapada za još 18 meseci, posle odluke EU da produži sankcije Rusiji zbog Ukrajine. Produžena zabrana trajaće do 31. decembra 2019. godine. Pre toga, SAD i EU su Rusiji uvele nekoliko rundi sankcija da bi kaznile Moskvu zbog pripajanja Krima i podrške pobunjenicima na istoku Ukrajine.

Momir Bulatović: 1996. su mi u Beloj kući ponudili da budem Milo Đukanović, cena je bila prevelika

Ukidanje sankcija je uslovljeno napretkom u primeni mirovnog sporazuma za Ukrajinu iz 2015. godine. Rusija tvrdi da se sporazum ne primenjuje krivicom Kijeva. Sankcije su nanele štetu ruskoj ekonomiji, ograničavajući joj pristup globalnim finansijskim tržištima i sprečavajući uvoz važnih tehnologija.

(Skandalozno.rs/Intermagazin.rs/Izvor: bloomberg. com, Informer)

Budite prvi sa komentarom na članku "VLADIMIR PUTIN: Rusija neće gladovati, vaskrsava…"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.