Vladimir Putin: Zemlje koje razmeste oružje SAD izlažu sopstvenu teritoriju pretnji od ruskog kontranapada

Intervju

Vladimir Putin – foto: AP

Rusija smatra da SAD neće praviti nesmotrene poteze u vezi sa Dogovorom o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa.

Direktor departmana za pitanja neširenja i kontrole naoružanja u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije Vladimir Jermakov je rekao da Moskva smatra da će SAD postupiti trezveno u oceni realne situacije u svetu.

‘’A onaj ko neće da sluša šta mu kaže Sergej Lavrov, doćiće do situacije da mora da sluša Sergeja Šojgua’’, rekao je Jermakov.

Dogovor o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa je potpisan između SAD i SSSR 1987. godine i njime su se obe strane obavezale da će uništiti sve komplekse balističkih i navođenih raketa srednjeg (1.000 – 5.500 km) i srednjeg (500 – 1.000 km) dometa, a takođe i da se prestane sa proizvodnjom istih u budućnosti.

Predsednik SAD Donald Tramp je 20. oktobra izjavio da će izaći iz tog dogovora, jer po njegovom mišljenju Rusija ne ispunjava svoje obaveze.

On je naglasio da Vašington treba da razvija nuklearni potencijal i dodao da će oni to raditi ‘’dok ostali ne dođu sebi’’. Tramp je rekao da je ta poruka adresirana na Rusiju i Kinu.

Za to vreme je zvanična Moskva objavila da će recipročno odgovoriti na isporuku novih američkih raketa u Evropu. Prema rečima Vladimira Putina, zemlje koje pristanu da razmeste oružje SAD moraju da razumeju da sopstvenu teritoriju izlažu pretnji od ruskog kontranapada.

Ambasador Čepurin: Priština kao Napoleon dok se povlačio iz Rusije

U Moskvi ukazuju da SAD razmeštaju raketne sisteme na kopnu u Rumuniji i Poljskoj, odakle mogu da lansiraju navođene rakete Tomahavk, što nije u skladu sa pomenutim dogovorom.

(Skandalozno.rs/Izvor: Pravda)

Budite prvi sa komentarom na članku "Vladimir Putin: Zemlje koje razmeste oružje SAD izlažu sopstvenu teritoriju pretnji od ruskog kontranapada"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.