ZABRANILI: Poršeov terenac “kajen” nepoželjan na švajcarskim putevima

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Švajcarska je saopštila da ubuduće neće biti moguća registracija Poršeovog luksuznog SUV-a “kajen” sa dizel motorom, navodeći kao razlog negativne odjeke u javnosti zbog skandala sa emisijom gasova koji je potresao nemačku automobilsku industriju.

Ranije registrovani “kajen” automobili mogu ostati na švajcarskim putevima, ali novokupljenim vozilima sa dizel motorima neće biti dozvoljena vožnja, navodi se u saopštenju Federalne kancelarije za puteve (FEDRO), koja se poziva na potrebu zaštite životne sredine.

Ministarstvo saobraćaja u Nemačkoj je prošlog meseca objavilo da je u Poršeovim modelima “kajen” i “makan” otkriven nelegalni softver koji prikriva stvarni nivo emisije zagađujućih materija iz dizel motora.

[adsenseyu5]

Opozvano je ukupno 22.000 vozila, čime je proširen skandal zbog varanja sa emisijom gasova koji već dve godine muči Poršeovu matičnu kompaniju Folksvagen.

Folksvagen, najveći svetski proizvođač automobila, priznao je da je koristo nelegalni softver radi obmanjivanja nadležnih.

Taj uređaj je omogućavao automobilima, koji tokom normalne vožnje na putu ispuštaju čak do 40 puta više azot-oksida od dozvoljene granice, da to prikriju tokom eko-testiranja.

(Skandalozno.rs, Izvor: Fonet)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "ZABRANILI: Poršeov terenac “kajen” nepoželjan na švajcarskim putevima"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.