ZAOKRET? Trampov čovek ADUT SRBIJE u pregovorima o KOSOVU

Intervju

Donald Tramp – foto: Tanjug/AP

Džon Bolton, savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Donalda Trampa, treći po redu od kada je Tramp izabran za šefa Bele kuće, upamćen je, između ostalog, zbog protivljenja priznavanju nezavisnosti Kosova.

Mnogi smatraju da on može biti srpski adut kad su u pitanju pregovori u Briselu između Beograda i Prištine, jer je njegov uticaj na Trampa popriličan. Stavovi Boltona o Kosovu oduvek su se razlikovali od uobičajenih u američkoj administraciji.

– Najbolje je nastaviti pregovore o statusu Kosova, jer je to jedini način da se održi mir i stabilnost u regionu – govorio je Bolton u intervjuu datom 2008. godine, nakon proglašene nezavisnosti Kosova. Za razliku od zvanične administracije u Vašingtonu, Bolton je tada rekao da ne preporučuje državama u regionu da priznaju Kosovo, „jer je u pitanju zaštita suštinskog koncepta da ljudi različitog etničkog porekla žive zajedno u okviru granica heterogenih zemalja“.

– Kosovski presedan bi mogao da bude problem za zemlje bivše Jugoslavije i Evrope, koje su multietničke – govorio je ranije Bolton.

Prema njegovom mišljenju, za Kosovo je najbolje da se nastave statusni pregovori, što SAD nije prihvatio, niti većina evropskih zemalja.

– I dalje mislim da je jedini način da se održi mir i stabilnost u regionu – da se nastave pregovori, a tome nije doprinela prerana odluka priznanju nezavisnosti Kosova – kazao je svojevremeno Bolton u intervjuu i dodao:

Šta piše u tajnim američkim papirima o F-16 za Hrvate

– Skoro sasvim je sigurno da će doći do podele Kosova pošto će oblasti uglavnom naseljene Srbima biti orijentisane ka Srbiji i nastojaće da se na neki način otcepe. Međutim, to ne rešava druga pitanja, kao što su građanska prava Srba i drugih etničkih grupa koje ostaju na Kosovu.

Bolton je u intervjuu iz 2008. godine ukazao da je naklonost Zapada da prizna nezavisnost Kosova „daleko više otežala pravično rešenje mnogih važnih pitanja, jer su kosovski Albanci konstantno imali na umu da će ishod biti njima naklonjen i da će ostvariti cilj, što se i dogodilo“.

– Mislim da se mora postići pravično rešenje mnogih pitanja u odnosima Srba i kosovskih Albanaca, koja su zapostavljena ili odbačena kao rezultat prevremenog priznavanja nezavisnosti Kosova – dodao je Bolton.

Bivši američki ambasador pri UN-a tada je napominjao da – to što Rusija, Kina, Indija i neke druge velike države nisu priznale nezavisnost Kosova – doprinosi pogoršanju odnosa Moskve i Vašingtona, ali i novim konfrontacijama na Balkanu.

– Kako se pitanje statusa Kosova rešilo na način koji je bio suprotan volji Beograda, pa i drugih sila, poput Rusije i Kine, nema sumnje da bi tokom vremena taj lokalni problem mogao da dovede do veće napetosti u odnosima Vašingtona i Moskve, a potencijalno i drugim zemljama, što nije ni u čijem interesu – upozorio je Bolton.

(Skandalozno.rs/Izvor: Intermagazin.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "ZAOKRET? Trampov čovek ADUT SRBIJE u pregovorima o KOSOVU"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.