ZAOŠTRAVANJE: Rusija poslala dva RATNA BRODA naoružana krstarećim raketama na BALTIK! – VIDEO

Zaoštravanje

foto: printscreen YouTube

Svoju Baltičku flotu u Kalinjingradu Rusija jača sa dva ratna brodova naoružana krstarećim raketama kako bi se suprotstavila gomilanju NATO-ovih snaga u regiji, piše u ruski dnevnik Izvestija.

Napetosti između Zapada i Rusije rastu od 2014., a slanje dva manja ratna broda u Baltik, što ruska vlada nije službeno potvrdila, dodatno će zaoštriti stanje i povećati zabrinutost u Poljskoj i Litvaniji koje dele kopnenu granicu sa Kalinjingradom.

[adsenseyu5]

Vest o slanju dva manja ratna broda u Kalinjingrad stigla je u vreme kada NATO planira svoje najveće gomilanje vojske blizu granica s Rusijom nakon završetka Hladnog rata pa ruski vojni analitičari ocenjuju da je to ruski odgovor Severnoatlanskom savezu.

Izvestija se poziva na neimenovani vojni izvor koji je rekao da su brodovi Serpuhov i Zeleni Dol već ušli u Baltičko more i brzo će postati deo novoformirane divizije.

[adsenseyu1]

Korvete su naoružane krstarećim raketama Kalibr, a njihov domet je najmanje 1.500 kilometara.

U pojačanoj varijanti rakete mogu da ponesu nuklearne bojne glave, ali veruje se da brodovi nose konvencionalne bojne glave.

[adsenseyu1]

Izvestija piše da će ruska Baltička flota s bazom u ruskoj enklavi Kalinjingradu verovatno dobiti novo pojačanje od tri manja ratna broda naoružana istim tipom raketa do kraja 2020. Švedska vojska potvrdila je uplovaljvanje ruskih brodova u Baltik, a ministar obrane izrazio je zabrinutost.

“To nije nešto što pomaže smanjenju napetosti u našem regionu”, rekao je ministar Peter Hultkuvist za švedsku nacionalnu novinsku agenciju TT i dodao “To pogađa sve zemlje u Baltiku”.

Švedski mediji tvrde da rakete Kalibr mogu da ciljaju po nordijskom regionu.

(Skandalozno.rs, Izvor: net.hr)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "ZAOŠTRAVANJE: Rusija poslala dva RATNA BRODA naoružana krstarećim raketama na BALTIK! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.